Thisted undgik oversvømmelse: Beredskabet nåede hjem til jul

Faren er efterhånden drevet over i Thisted, hvor vandspejlet i Tingstrup Sø nærmer sig normalen.

Alt tyder nu på, at beboere i Thisted midtby og kolonihaveejere i nærheden af Tingstrup Sø kan ånde lettet op.

Siden mandag har beredskabet arbejdet mod truende vandmasser fra søen i udkanten af Thisted. Søen er anlagt som en del af et klimasikrings-projekt, der skal kunne optage store mængder regnvand, men det meget våde efterår har betydet, at søen er fyldt til randen, og den å, der skal lede vandet væk, har heller ikke kunne tage mere vand.

Derfor har risikoen for oversvømmelse været stor. Men beredskabets indsats med sandsække, mobile dæmninger og pumper har virket. 

- Vandspejlet er faldet lige knap 10 centimeter det sidste døgns tid. Og nu kan åen selv følge med, så vi stoppede pumperne i går eftermiddags, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Rasmus Evaldsen. 

Beredskabets mandskab nåede derfor alle hjem og fejre jul i aftes. Der var ellers risiko for, at nogen måtte tilbringe juleaften ved pumperne. 

- Vi vurderer situationen i løbet af dagen, men vi er meget afhængige af, hvordan vejret udvikler sig, lød det i går morges fra indsatsleder, Lars Enevoldsen.

Men vejret var med beredskabet, og indsatsen er efterhånden afsluttet.

- Nu holder vi bare øje med det. Vi har vandstandsmålere, så vi kan holde øje med situationen. Og dæmningen lader vi ligge for en sikkerheds skyld, forklarer Rasmus Evaldsen.

Indslag fra den 23. december. Her arbejdede cirka 30 mand for at holde vandet tilbage, så det ikke gik over sine bredder i Thisted.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien 112.