Tækkerør fra Thisted hitter i Holland

De danske tækkerør er så populære, at folk helt fra Holland tager turen hertil for at høste dem.

Lige nu er høsten af tækkerør i fuld gang i Danmark. Og de danske tækkerør er af så særlig en kvalitet, de tiltrækker udlændinge i stor stil. Det er primært hollændere, der tager turen herop med deres egne maskiner for at høste. Danmarks største tækkerørsskove ligger i reservatet Vejlerne tæt ved Thisted. Det er her de mange hollændere valfarter til, udelukkende på grund af de gode kvalitetsstrå.

- Det har vist sig, at skandinaviske tagrør holder længere som stråtag end tagrør fra Østeuropa og Kina. Det er derfor, at hollænderne nu høster her i Danmark, siger Niels Lisborg, der er driftsleder i reservatet Vejlerne til p4 Midt & Vest.

Hollænderne betaler ikke for at høste rørene, men i stedet får de dem som betaling for at have udført høstarbejdet. En aftale som tilgodeser begge parter. Den er nemlig indgået, for at tage ekstra hånd om det særlige fugleliv der er i rørskoven.

- Hvis vi skal bevare rørskov med vand i bunden, som fuglene foretrækker, så er vi nødt til at slå rørskoven og fjerne rørene engang i mellem. Ellers vil de gamle rør hobe sig op og løfte bunden op over vandspejlet, siger driftsleder Niels Lisborg til p4 Midt & Vest.

Vejlerne ved Thisted er Nordeuropas største fuglereservat, og det er et af de vigtigste områder for ynglende fugle. I området er der registreret mere end 300 fuglearter, hvoraf 130 af dem er ynglet i reservatet.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Natur.