muted

Studieliv i den vilde natur: - Det er i Thy, det sker, når man er ung

Det er som regel fredagsbarer og studieliv i større byer, der trækker, når 200.000 unge hvert år pakker flyttekasserne. Men i Thy er det lykkedes at lokke en flok unge den modsatte vej. De lokker med det, Thy gør bedst. Og måske det er løsningen for den generation, der psykisk har det værst

De dufter af røg og er pakket ind i Fjällraven-tøj. Det er det, der skiller dem ud fra andre. Det, der holder dem sammen.

Ellers er de ret forskellige. De 20 elever, der er i august flyttede ind på kollegiet i Svankær i Thy for de næste to år at læse en HF-studentereksamen på den nye Outdoor-linje på Thy Mors HF og VUC.

Efter en lang dag med undervisning i skoven har de slået sig ned i pallesofaens røde hynder og griner sig nu igennem en billedserie fra sidste uges fjeldtur til Norge. Det er Lea Stride Petersen, der er fotografen bag.

På kollegiet i Svankjær bliver sidste uges fjeldtur til Norge genoplevet på storskærm.
På kollegiet i Svankjær bliver sidste uges fjeldtur til Norge genoplevet på storskærm.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Hun var egentlig i gang med en uddannelse som fotograf i København, men fjernundervisningen under corona fik hende til at søge nye veje. Nu dyrker hun sin visuelle passion ude i naturen og portrætterer det fællesskab, der opstår i den. 

- Man mærker ikke, at de kun har været sammen i halvanden måned. Det er som om de har kendt hinanden i et år, konstaterer Kristian Engell Holmstrup, der er aktivitetsansvarlig på outdoorlinjen:

- Det kan noget helt specielt, det der med at være i naturen sammen og tage på tur sammen. Det bliver man en helt tætbunden gruppe af.

Nogen snakker meget og afslutter enhver sætning med et naturligt ’ik’. De bliver af andre dømt som ’københavnere’.

- Jeg tror snart, det er nemmere, vi siger, at hele Sjælland er København, for jeg magter snart ikke at diskutere det mere, siger Jonatan Falke Rumle Pedersen, som ikke er fra København men en økolandsby ved Ringsted. 

muted

quote Vi er ligesom lidt udenfor resten af civilisationen

Jonathan

På kollegiet bor de sammen. Laver mad sammen. Spiser sammen. Eller det vil sige, de har små madklubber, der naturligt er opstået ud fra lige dele smag og værdier. Veganerne. Vegetarerne. Og de få der insisterer på, at der skal kød på bordet.

- Vi tiltrækker folk fra hele landet. Det hjælper til en god dynamik, når man kommer med forskellige baggrunde og dialekter og kan høre på hinanden, at man ikke kommer fra den samme lille landsby, siger Claus Jokumsen, kollegieleder på Thy Mors HF VUC. 

Landet er de til gengæld i den samme lille landsby, Svankær, der med sine cirka 100 indbyggere lige har gjort sig fortjent til et byskilt. Kiosken er Sonjas grøntsagsbod, der mest af alt byder på store grønne squash. Med HF’ernes tilflytning har landsbyens gamle efterskole nu igen fået liv.

- Vi er ligesom lidt udenfor resten af civilisationen, og det skaber et sindssygt godt fællesskab, fordi vi ligesom er fanget i Svankær. Der går bare ikke lige busser hvert femte minut. Så det holder os virkelig tæt ind til det her område, siger Jonatan Falke Rumle Pedersen.

De bor lige op ad Thy Nationalpark, har godt fem kilometer ud til havet og med hver deres indgang til naturen, får de i fællesskabet udvidet deres perspektiv.

muted

quote Jeg er sammen med folk, der er så engageret, det kan jeg virkelig mærke. Jeg kommer selv helt op at køre

Frauke Bay

Der er dem, der elsker at fyre den af i naturen og give den maks gas på mountainbike. Dem, der elsker skovens ro og spiritualitet. Dem, der nørder navnet på hver en plante, fugl eller svamp. Og dem, der som Lea Stride Petersen er visuelt betaget af naturens skønhed.

- Der er så mange sider af outdoor, så man kan virkelig få lov at specialisere sig i sit eget fag, siger Kristian Engell Holmstrup, der med en friluftsvejlederuddannelse fra Norge er lidt af en allrounder - dog med særligt speciale i kanosejlads.

- Jeg er ikke ekspert i alle ting, så jeg lærer også noget af eleverne.

Ligesom eleverne lærer af hinanden.

- Det er lidt grænseoverskridende at gøre noget, man ikke har prøvet før. Men jeg synes det er fedt, at vi er en gruppe med så mange forskellige kompetencer, så det ville være ærgerligt ikke at have mod på at kaste sig ud i noget nyt, siger Frauke Bay, der kommer fra Næstved og med en baggrund som spejder har ret godt styr på at læse kort og vandre langt.

Før hun kom til Thy havde hun aldrig kigget på fugle eller været ude at fiske.

- Her er jeg sammen med folk, der er så engageret. Det kan jeg virkelig mærke. Jeg kommer selv helt op at køre, siger hun.

Kun en enkelt gang før har hun kørt mountainbike. Men af sti afsted er hun ned ad bakken. Med bagdelen tilbage over sadlen og et fast tryk på bagbremsen forsøger hun – ligeså kontrolleret som Kristian – at komme helskindet ned.

Baghjulet skrider. Hun vælter. Rejser sig. Og prøver igen.

- Så mestrer vi det, siger Kristian Engell Holmstrup opmuntrende og giver et par fif, før Frauke Bay tager turen ned i overbevisende kontrolleret stil.

muted

quote Jeg føler lidt, jeg har fået lov at være mere mig selv

Frauke Bay

- Du ved aldrig helt, hvad det er, som rammer dig i livet. Og hvis du bliver rigtig god til at tolerere modstand og på en eller anden måde styre uden om - hvordan ligger jeg den bedste rute i mit liv? Så er man virkelig godt på vej, siger han og fortsætter:

- Det er jo en af de ting, jeg synes er helt fantastisk ved friluftsliv og outdoor. Der lærer man det meget konkret.

Også det med fællesskabet der blev meget tydeligt på fjeldet i Norge, hvor nogen havde mere overskud end andre.

- Vi hjalp hinanden og klarede det som en gruppe. Dem, der var lidt mere pressede, de lagde lidt vægt over fra deres taske til dem med mere overskud, siger Kristian Engell Holmstrup.   

muted

quote Vi kan godt mærke at ungeårgangene lige nu kæmper mere, end vi har været vant til

Claus Jokumsen, kollegieleder

Man skal ikke have fulgt meget med for at vide, at ungdommen lige nu bærer rundt på en tung bagage. Hver tredje kvinde og hver femte mand i alderen 16-24 år har et mentalt dårligt helbred, viser den Nationale Sundhedsprofil 2021.

Samme undersøgelse viser, at det også er den aldersgruppe, hvor flest er uønsket alene. Og de negative effekter er altså størst blandt dem, der kun har en grunduddannelse.

- Vi kan godt mærke at ungeårgangene lige nu kæmper mere, end vi har været vant til, siger Claus Jokumsen.

17-årige Frauke Bay beskriver helt konkret en følelse af at være fanget, da hun under corona startede på gymnasiet og fandt ud af, at det ikke var noget for hende.

- Fordi det er svært at tage en beslutning om at droppe ud af gymnasiet, for hvad skal man så? Så kommer man væk fra alle sine venner, og de bliver færdige, mens man selv står lidt tilbage, siger hun.

Derfor var det en forløsning at lande sammen med andre, der også havde vidt forskellige baggrunde. Nogen havde en anden uddannelse. Andre kom lige fra efterskole.

- Det er en perfekt blanding. Og man føler i hvert fald ikke, at man er total anderledes end andre, siger hun.

En del af undervisningen foregår ude, at det er langt bedre end et crowded klasseværelse, mener Frauke Bay (th).
En del af undervisningen foregår ude, at det er langt bedre end et crowded klasseværelse, mener Frauke Bay (th).
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

19-årige Jonatan Falke Rumle Pedersen har også været forbi det almene gymnasium. Det var ’for meget skole’, så han droppede ud efter et år og startede i stedet på en uddannelse som skov- og naturteknikker. Men da han opdagede HF-outdoor var det mere oplagt.

- Ved at tage den her HF føler jeg, at jeg er meget mere sikker. Hvis jeg nu gerne vil læse til biolog eller psykolog, så skal jeg have en ungdomsuddannelse, siger han.

Nu kan han tage en ungdomsuddannelsen, hvor dele af undervisningen foregår ude i skoven. Som dagens historietime hvor de gennem en stafetleg skal forsøge at memorere den økonomiske krise i 1930erne.

- Et klasselokale kan blive meget crowded, og hvis der ikke er noget gennemtræk, så bliver man helt sløv oppe i hovedet. Så jeg vil gætte på min koncentration stiger med 20-30 procent simpelthen på grund af den her friske vind og roen herude, siger Jonatan Falke Rumle Pedersen.

Historielæren er da heller ikke i tvivl om, at det er nemmere at fange de unges opmærksomhed ude. Ikke mindst fordi de unge elsker at være ude og derfor er ekstra motiverede for at få undervisningen til at fungere her. 

Ligesom alle andre elever taber de naturligvis også ind i imellem opmærksomheden.

- Der, synes jeg jo, det er meget bedre, at de gør det ved at kigge op i træerne i stedet for at gå på Facebook, siger Peter Christian Wendt, der underviser i historie på Thy Mors HF og VUC.      

muted

quote Når vi putter deres interesse ind i undervisningen, har vi også nogle elever, der lytter efter

Claus Jokumsen

HF Outdoor bygger oven på erfaringer fra HF Cold Hawaii, der med surf som linjefag kører på ottende år.

- Det viser sig jo, at når vi putter deres interesse ind i undervisningen, har vi også nogle elever, der lytter efter. Vores gennemførselsprocent er markant højere end landsgennemsnittet for HF. Og vi ligger faktisk også en karakter eller to højere, siger Claus Jokumsen.

Mobilerne holder ikke helt fri. Der er nemlig hurtig hjælp at hente, når man er lidt i tvivl om svampearten på sanketuren.
Mobilerne holder ikke helt fri. Der er nemlig hurtig hjælp at hente, når man er lidt i tvivl om svampearten på sanketuren.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

For Frauke Bay har det indtil videre været godt at komme lidt væk hjemmefra, selvom der er lidt rigeligt langt hjem til Næstved, erkender hun. Syv-otte timer med offentlig transport.

- Før havde jeg ikke særlig mange venner, der synes, det var fedt at være udenfor og lave noget i naturen. Så det det er virkelig rart at komme til at sådan et fristed, hvor alle har optur over det. Jeg føler lidt, jeg har fået lov at være mere mig selv, siger hun.

Jonathan er vild med især fugle og træer. På dagens sanketur lærer han lidt nyt om havtorn.
Jonathan er vild med især fugle og træer. På dagens sanketur lærer han lidt nyt om havtorn.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

For Jonatan Falke Rumle Pedersen var det et stort dilemma at skulle gå glip af fester med vennerne hjemme på Sjælland.

- Men det der er her, kan virkelig også noget. Vi er jo nogle virkelig engagerede unge, der har lyst til at leve livet. Vi har gang i alle mulige mega spændende projekter. Vi har en bogklub, et hønseri. Nogle dyrker yoga og meditation. Her er virkelig meget liv, og vi har jo selv valgt at være her, siger han.

Når man starter dagen på i stiv kuling på kanten af Danmark, så er man ligesom i gang.
Når man starter dagen på i stiv kuling på kanten af Danmark, så er man ligesom i gang.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Det isolerede fællesskab midt i den vilde natur har for ham at se et helt særligt potentiale, når man som ung skal udvikle sine faglige, personlige og sociale kompetencer:

- Det er i Thy, det sker. Der sker virkelig mange smukke ting heroppe, når man er ung.