Stor interesse for nyt vikingemarked i Thy: - Det er overvældende

Denne weekend kan man for første gang besøge et rigtigt vikingemarked i Hanstholm i Thy. Omkring 1000 besøgende lagde lørdag vejen forbi det nye marked.

Thy Vikingemarked slog lørdag for første gang teltdørene op ved Hanstholm. Det er Iben Ellerbæk og hendes mand, der ejer Hanstholm Camping, der nu har realiseret deres idé om et vikingemarked i Thy. 

quoteJeg har jo en lille dreng, der synes, det er super spændende at opleve.

Natalia Baldvinsdottir, besøgende, Thisted

- Vi interesserer os begge to meget for vikingetiden, og har også tidligere været guider på ture til vikingesteder, og så har vi gerne ville lave et marked, men det er svært, når man ikke selv er viking, fortæller Iben Ellerbæk.

Men nu er det endelig lykkedes at trække hele 66 vikinger til Thy, og dermed er det første vikingemarked en realitet. Og selvom Thy ikke kan bryste sig af vikingeborge, langskibe eller langhuse, så har der været vikinger i Thy.

- De har været her. Der er spor af vikingerne, og så har nordsøen lige her ude haft en stor betydning for vikingerne i form af fiskeri og samhandel, fortæller Iben Ellerbæk, der er glad for, at omkring 1000 besøgende allerede har besøgt vikingemarkedet på dets første åbningsdag.

- Det er helt klart noget overvældende. Det er langt flere, end vi havde forventet, siger den glade arrangør, der nu godt tør planlægge endnu et marked til næste år.

Vikingemarkedet byder på alt fra musik til falkonershow, mjødsmagning og krigertræning. 
Vikingemarkedet byder på alt fra musik til falkonershow, mjødsmagning og krigertræning. 
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Markedet byder på alt fra krigertræning over falkonérshow til musik, og det bliver taget godt imod af de mange besøgende.

- Jeg synes det er fantastisk, at der endelig kommer noget interesse for fortidens gamle ting, siger Bo Van Deurs fra Øsløs, der håber, at markedet vender tilbage.

Og Natalia Baldvinsdottir fra Thisted, der besøger markedet med sin søn er enig.

- Jeg har jo en lille dreng, der synes, det er super spændende at opleve og se vikingerne, og så synes jeg, det er en rigtig god idé, siger hun.

Deltagere brænder for at fortælle om vikingerne

John Dølby Pedersen er en af de 66 vikinger på markedet, som de besøgende kan se arbejde, ligesom vikingerne gjorde det. Sammen med andre håndværkere, krigere og handlende er han med til at skabe liv på markedspladsen ved Hanstholm Camping.

- Det er det jeg godt kan lide ved vikingeverdenen, det er de forskellige slags håndværk. Og så især også det der med, at man kommer rundt og møder mange forskellige mennesker og kan fortælle om sit håndværk - det man brænder for, fortæller han.

John Dølby Pedersen er ved at snitte en bue på Thy Vikingemarked. 
John Dølby Pedersen er ved at snitte en bue på Thy Vikingemarked. 
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Nordea Fondens lokalpulje har støttet Thy Vikingemarked med 76.000 kroner, og pengene er blandt andet blevet brugt til at skaffe historisk korrekte vikingetelte og vikingedragter.

Thy Vikingemarked fortsætter resten af weekenden.