Sparekassen Thy kæmper mod IT-svindlere

Flere og flere oplever at modtage falske SMS’er, der har til formål at franarre personlige adgangskoder og oplysninger.

Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Et stigende antal kriminelle har haft held til at lokke følsomme oplysninger ud af midt- og vestjyderne. Det er sket med en SMS, hvor svindleren skriver, at man skal trykke på link, ellers vil ens NemID blive slettet. Fænomenet hedder ”phishing”, og bare i 2016 er der sket en kraftig udvikling i antallet af anmeldelser.

I første halvår fik Midt- og Vestjyllands Politi cirka ti anmeldelser om måneden, men eksploderede det tal. Her fik politiet hele 37 anmeldelser, og i november lød tallet på 35. Indtil nu i december har politiet noteret 19 anmeldelser. Hvis dén udvikling fortsætter, så kommer december til at sætte rekord.

Udviklingen har fået alarmklokkerne til at ringe i Sparekassen Thy i Thisted. Den seneste måned har op mod ti kunder om dagen kontaktet pengeinstituttet, fordi svindlere har forsøgt at franarre dem personlige oplysninger og adgangskoder til NemID.

- Det fylder rigtig meget for os i øjeblikket. Jeg ved ikke, om man skal kalde det et boom, men der er i hvert fald en væsentligt højere aktivitet på det område, Ole Beith, direktør, Sparekassen Thy

Hvis man bliver lokket i svindlernes fælde, kan man blandt andet risikere, at ens bankkonto kan blive tømt.