Slagteri har nødplan klar for baconeksport ved brexit

Storbritannien er det vigtigste marked i EU for slagteriet Tican i Thisted. Nødplan er klar ved brexit.

Torsdagens folkeafstemning i Storbritannien, der skal afgøre om briterne skal forlade EU-samarbejdet, følges med særlig stor interesse på slagteriet Tican, der ligger i Thisted.
    
- Det er klart, for det er et vigtigt marked for os, og vi ser helst, at de bliver i EU. På den anden side tror vi ikke, at der er en katastrofe for os, hvis de forlader EU, siger slagteriets administrerende direktør, Ove Thejls.

Det er klart, at vores omsætning vil falde, fordi briterne vil købe lidt mindre, når varerne blive dyrere.

Storbritannien er Ticans største marked i EU. Derfor er Tican godt forberedt på konsekvenserne af et eventuelt britisk farvel til det europæiske fællesskab, fortæller Ove Thejls.
    
- Selv ved et brexit tror vi på, at briterne fortsat vil have brug for import af varer, og vi tror ikke på, at de vil beskytte sig med toldmure eller andet.
    
- Så afsætningen kan fortsætte i væsentlig udstrækning, men det vil klart betyde, at vi er nødt til at hæve vores priser i den engelske valuta, fordi et brexit vil svække pundet, siger Ove Thejls.
    
Eksporten til Storbritannien står for omkring 15 procent af omsætningen i Tican, som især sælger bacon- og skinkeprodukter til briterne.

Men når priserne ryger i vejret for de britiske forbrugere, vil der ryge mindre danskproduceret bacon i indkøbskurvene, erkender direktøren.
    
- Det er klart, at vores omsætning vil falde, fordi briterne vil købe lidt mindre, når varerne blive dyrere.
    
- Men vi har alternative markeder til tilsvarende produkter og de varer, der går til England i dag, kan vi sælge til Japan, Australien eller Kina, siger Ove Thejls.
    
- Vi er ikke fastlåste af vores afsætning til England, vi kan finde alternative markeder til interessante priser, siger direktøren.
    
Tican beskæftiger omkring 2100 ansatte og har adresse i Thisted. Slagteriet blev opkøbt af tyske Tönnies i 2015.
    
Ifølge Danmarks Statistik er kød og kødvarer den vigtigste varegruppe i den danske eksport til Storbritannien.