Skudt kongeørn: Lokal øjenlæge udlover dusør

- Man bliver vred over den primitivitet og respektløshed, som drabet repræsenterer, siger øjenlæge fra Nykøbing.

Øjenlæge Kim Frost fra Thisted udlover nu sammen med Dansk Ornitologisk Forening (DOF) en dusør for oplysninger, der kan føre til domfældelse af den gerningsmand, der skød og dræbte en nordjysk kongeørn.

Dusøren er på i alt 50.000 kroner, og øjenlægen og DOF betaler hver en halvdel.

- Når man ved, hvilken kæmpeindsats det har krævet fra fonde og frivillige fugleentusiaster at beskytte og informere om den skrøbelige danske bestand på blot tre ynglepar, bliver man vred over den primitivitet og respektløshed, som drabet repræsenterer, siger Kim Frost.

Kongeørnen blev den 12. marts fundet med mindst 20 hagl i kroppen ved Limfjordens østlige udmunding. 

Formanden for DOF, Egon Østergaard, betegner i en pressemeddelelse kongeørnen som en af kronjuvelerne i den danske natur.

- Det er ganske enkelt forfærdeligt og rent ud sagt noget forbandet svineri, at nogen kan finde på at skyde kongen af den danske fuglefauna. Drabet er sket med fuldt overlæg og på kort afstand, for haglene sidder tæt, siger han.

Den dræbte kongeørn var ynglemoden og knap syv år. Den blev fundet i nærheden af Hals Nørreskov, hvor den blev ringmærket i 2009. Nørreskoven er en af kongeørnens tre faste ynglelokaliteter i Danmark.

Kim Frost har været medlem af Dansk Ornitologisk Forening i 55 år. Han er en ivrig fugleentusiast, og det var i øvrigt ham, der i 2012 under en tur til udkigstårnet ved Nors Sø fotograferede en ulv i Nationalpark Thy.

Der var dengang mange, der tvivlede på ham, da han stod frem og fortalte om synet, men det viste sig som bekendt, at han havde ret, for kort tid efter blev der fundet en død ulv i Hanstholm Vildtreservat.