Skolelederne: Vigtigt vi holder fast i tests, men de skal blive bedre

Skolelederne er fortsat tilhængere af omdiskuterede tests i folkeskolen. De skal dog forbedres.

Skoleledernes formand, Claus Hjortdal fra Thisted, melder klart ud, at skolelederne er tilhængere af, at der fortsat skal være nationale tests i folkeskolen.

quoteVi får aldrig tests, der ikke er usikkerhed i.

Claus Hjortdal

- Vi synes, det er vigtigt, vi holder fast i en evalueringskultur, der er baseret på data. 

- Hvis man har mere end én klasse, så måler de faktisk fornuftigt præcist. Det kan vores skoleledere konstatere, siger Skolelederforeningens formand til TV MIDTVEST.

Udmeldingen kommer på dagen, hvor en aftale blandt flere partier i Folketinget tillader 80 procent af folkeskolerne at vælge at droppe de nationale tests i år, mens ordningen evalueres.

Målet er, at der aftales en ny model inden udgangen af 2020.

Vil afskaffe nationale tests

Stod det til lærerne, skulle de nationale tests helt afskaffes.

- I vores øjne ville det være allerbedst, hvis skolerne ikke længere skulle spilde tiden med de her nationale test, og at man brugte tiden på at finde et andet system, siger næstformand for Danmarks lærerforening, Dorte Lange, til ritzau.

Både lærere og ledere er enige om, at der skal en evaluering til for at finde en god ny løsning.

- Vi har brug for en god diskussion mellem fagfolk og eksperter på evalueringsområdet til at sige, hvad er det så, vi ved, vi kan gøre, siger Claus Hjortdal til TVMIDTVEST.

Selv om han er tilhænger af tests, så mener han aldrig de bliver fejlfrie.

- Vi får aldrig tests, der ikke er usikkerhed i. Det findes ikke.

- Man skal leve med en usikkerhed på omkring 20 – 25 procent. Så skal man bare vide, hvad man vil bruge dem (red. testene) til, og hvordan de virker bedst muligt.

Partierne bag aftalen om at pause nationale tests er regeringen, SF, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

Se også Krydsfelt om nationale tests med Inger Støjberg (Venstre), Søren Pape Poulsen (Kons.), Andreas Steenberg (Rad.) og Jakob Sølvhøj (EL)