Se de flotte billeder: Thybo fotograferede nordlys

Christian Faber brugte en lang lukketid på sit kamera og forevigede fantastiske farver over kysten.

Så flot kan himlen over tage sig ud, når der er nordlys - og hvis man bruger en lang lukketid på sit kamera. Foto: Christian Faber

Foto: Chrisian Faber

1 af 2

 

Opdateret

Artiklen er opdateret med nye oplysninger om, hvor billederne er taget. Fotografen fortalte i første, at de stammede fra Stenbjerg, men det viste sig at være Slettestrand, idet han var begge steder i løbet af natten.

Nordlys bliver sommetider kaldt naturens eget festfyrværkeri, og når man ser de billeder, som Christian Faber fra Sennels tog natten til lørdag ved Slettestrand, forstår man hvorfor.

- Jeg har boet i Thy i alle mine 26 år, og det er kun anden gang, jeg ser nordlys her i området. Det er noget helt særligt at opleve det uden at skulle til Island eller Norge, siger han. 

Læs også Vildt billede: Nordlys i Thy

Den unge fotograf bruger en speciel app, der fortæller, hvornår der er chance for nordlys, og forholdene var helt optimale med en stjerneklar himmel, da han tog billederne ved Slettestrand.

- I Norge var der 100 procents chance for Nordlys. De har haft et fantastisk lysshow deroppe, og vi fik så lov til at opleve noget af det, siger Christian Faber.

Man kan ikke se de flotte farver, som han fangede på kameraet, med det blotte øje. Faber brugte et helt almindeligt digitalt kamera og en lukketid på 20 sekunder. 

Christian Faber er autodidakt fotograf og har sit eget firma, der blandt andet har leveret til flere virksomheder i Thy.

Hvad er nordlys?

* Nordlys og sydlys er specielle lysfænomener i atmosfæren, som især optræder i de polare egne. Lyset dannes i højder mellem 90 km og 300 km, når energirige protoner og især elektroner rammer atmosfærens molekyler og anslår dem til højere energitilstande. Molekylerne henfalder derefter til deres grundtilstand under udsendelse af lys.

 

* Lyset udsendes i forskellige bølgelængder; røde og gulgrønne farver fra iltatomer og mere blålige farver fra kvælstofmolekyler.

 

* Energien i nordlyset stammer fra solen, der udsender en strøm af protoner og elektroner i den såkaldte solvind. Når partiklerne når jorden, afbøjes de langs feltlinjerne i magnetosfæren og kommer ind i atmosfæren i et bælte omkring den magnetiske nordpol og et tilsvarende bælte omkring sydpolen.

 

Kilde: Den Store Danske

Se mere

  Foto: Christian Faber