Rekordforsøg: Steinfath vil padle til Norge

Stand up paddle-surfer Casper Steinfath fra Klitmøller vil som den første i verden padle fra Danmark til Norge. Den ekstreme tur går tværs over Skagerrak, og den kræver både god forberedelse og tålmodighed.

Casper Steinfath venter og venter.

I en måned har den firedobbelte verdensmester i stand up paddle-surf været standby og ventet på de helt rigtige vejrforhold, så han kan krydse Skagerrak - på et surfboard. Han har nemlig tænkt sig at padle hele vejen fra Hirtshals til Kristiansand i Norge i et rekordforsøg, der går under navnet ”Viking Crossing”.

- At krydse Skagerrak er for mig kulminationen på mange års drømme, min passion for havet og samtidig en test af de skills, jeg har opbygget, siger 24-årige Casper Steinfath.

Hver dag tjekker han vejret, for det kræver nogle helt særlige vejrforhold, når man vil padle de 125 kilometer som den første i verden. Kravene til vejret bliver heller ikke mindre af, at han vælger at lave rekordforsøget på årstiden med de mest ekstreme vejrforhold. Men det er ikke tilfældigt.

- De gamle vikinger plejede at krydse Skagerrak i alle slags forhold, og det vil jeg også gøre. Det handler om at være i ét med naturens ekstreme element, men det handler også om at respektere den, for man må aldrig tro, at man kan slå naturen, siger Casper Steinfath.

Den store tålmodighed ser langt om længe ud til at betale sig. Sidst på weekenden og i begyndelsen af næste uge ser vejrguderne ud til at vise sig fra sin gode side, så Casper Steinfath langt om længe kan kaste sig ud i rekordforsøget.

Noget andet

Casper Steinfath er opvokset i Cold Hawaii i Klitmøller. Han er kendt over hele verden som en af verdens bedste stand up paddle-surfere, men verdensmesterskaber og hæder er ikke det eneste, det handler om for Thyboen.

- Når jeg konkurrerer rundt om i verden på world cups og jager VM-titler, så er det noget andet. Ude på Skagerrak er jeg virkelig alene, og den eneste, jeg kæmper i mod, er mig selv, og jeg får måske en dybere forståelse af mig selv som menneske, fortæller han.

Casper Steinfath er den sidste måned stået op klokken 3 om morgenen for at vende sig til at surfe i mørke, som det kræver at padle de i alt 125 kilometer fra Hirtshals og op til Kristianssand. En tur hurtigfærgen kan klare på 2 timer og 15 minutter, men som for Steinfath vil betyde 20 timer på vandet.

- I år har jeg tilbragt hele vinteren hjemme i Danmark med at træne i det kolde vand i dyb mørke. Gennem fokuserede forberedelser og et stærkt supportteam har jeg fundet ud af, hvordan jeg danser med Moder Natur - uden at hun kører mig midt over, siger Casper Steinfath.

Andet forsøg

Det er anden gang, at den firedobbelte verdensmester forsøger at krydse Skagerrak. I begyndelsen af 2017 kastede han sig ud i det første forsøg, som efter 17 timers padlen endte få kilometer fra Norges kyst på grund af skiftende vejrforhold.

- Kun 12 kilometer fra kysten i Norge var jeg nødt til at stoppe, fordi jeg mødte den her mur, eller hvad skal man kalde det. Det var nærmest en flod, der bare løb mod mig. Det var bare havstrøm og vind. Vind og vand løb simpelthen i den forkerte retning, og uanset, hvad jeg gjorde, drev jeg længere og længere væk, fortæller han.

I år skal det ikke gentage sig, og derfor har alle forberedelser været minutiøse. Både i forhold til at afvente de helt rigtige vejrforhold, men også verdensmesterens egne forberedelser er forbedret. 

- Jeg har brugt hundredvis af timer til at analysere mine fejl fra sidste år, og nu har jeg fastgjort mit blik på at sætte fod på norsk jord, fortæller han.

Lokal opbakning

Det nye rekordforsøg har mødt kæmpe opbakning fra lokalområdet, hvor virksomheder blandt andet har doneret en følgebåd til hele holdet bag projektet, forsikringer og udstyr, der tilsammen gør turen mulig i det omfang, den finder sted.

En af de virksomheder, der har hjulpet til, er Hanstholm Madbar. Restauranten har valgt at donere mad til den 20 mand store besætning, der skal på turen i følgebåden.

- Der var ikke så meget, der hed nej herfra, fordi det er jo et typisk Casper Steinfath-projekt. Det er vel kun ham, der kunne finde på at gøre sådan noget, og det er imponerende med den slags inspirerende mennesker, siger Morten Manaa, indehaver af Hanstholm Madbar.

Opbakningen glæder Casper Steinfath, der godt ved, at forsøget ikke ville kunne lade sig gøre uden.

- Det er virkelig rørende, at der er sådan en opbakning lokalt. For der er ikke bare min drøm, det er vores drøm. Det er noget vi gør sammen, siger Casper Steinfath.

Selv håber han på, at han kan inspirere folk til at forfølge deres drømme.

- Jeg synes, det er fedt, at vi som mennesker kan være med til at vise hinanden, at det er muligt, og at kun 'the sky is the limit', hvis man lægger hårdt arbejde i det og masser af dedikation i det, siger han.

TV MIDTVEST er med på følgebåden, når Casper Steinfath forsøger at slå rekorden. Du kan følge forsøget både på tvmidtvest.dk og i vores nyhedsudsendelser i løbet af dagen. 

Den firedobbelte verdensmester i stand up paddle surf håber snart på de rigtige verjrforhold til rekordforsøg.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Sport.