Regeringens opfordring til online-handel møder kritik

Hvis man stadig mangler at købe julegaver, så bør man handle på nettet, sådan lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. En ærgerlig opfordring, lyder det fra flere butikker.

Butikkerne er åbne som normalt - med sprit, mundbind og afstand.
Alligevel anbefaler Sundhedsstyrelsen, at julegaverne bliver købt på nettet, og den anbefaling skaber frustrationer hos flere butiksejere. 

- Vi er utilfredse med, når vi forsøger at overholde alle de retningslinjer, vi får udstukket, at de så siger bagefter, at folk skal blive hjemme. Det er meget frustrerende for os, og vi kan mærke det på omsætningen for hver dag, der går, fortæller Niels Blyant, der er butiksejer i Thy.

quoteVi lever op til alle restriktionerne. Vi holder åbent, og regeringen vil gerne at vi holder åbent, og alligevel så opfordrer de til at blive hjemme og handle.

Michael Vendelbo, Handelschef, Thisted By

Sundhedsstyrelsens anbefalinger har fået Thisted og 28 andre handelsbyer til at gå sammen om at sende et åbent brev til regeringen.

- Vi lever op til alle restriktionerne. Vi holder åbent, og regeringen vil gerne at vi holder åbent, og alligevel så opfordrer de til at blive hjemme og handle. Så er byerne jo de facto lukkede, fortæller Michael Vendelbo, som er handelschef i Thisted By.

Der er brug for julehandel

I Nykøbing på Mors, er der også stor opbakning til at gøre oprør mod anbefalingerne. For det er et kritisk tidspunkt for flere butikker lige nu.

- Vi har mere end nogensinde brug for, at den her julehandel går igennem, så der ikke sker butikslukninger, fortæller Lisbeth Thrysøe, der er handelschef på Mors.

Handelschef på Mors, Lisbeth Thrysøe forstår godt dilemmaet. Men synes ikke opfordringen giver mening, når butikkerne ikke er blevet bedt om at lukke.
Handelschef på Mors, Lisbeth Thrysøe forstår godt dilemmaet. Men synes ikke opfordringen giver mening, når butikkerne ikke er blevet bedt om at lukke.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Smitten stiger jo over hele landet, og myndighederne forsøger jo bare at få folk adskilt. Giver det så ikke god mening, at man opfordrer til nethandel?

- Jeg kan godt se, at det er et dilemma, men man skal bare huske på, at der ingen opfordring er, om at detailhandlen skal lukke ned. Derfor er det svært, når de siger, at man skal handle på nettet, samtidig med at vi skal få folk i butikkerne for, at butikkerne kan overleve, fortæller Lisbeth Thrysøe.

Erhvervsministeren: Pandemien kommer i første række

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST fortæller Erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han godt kan forstå de pressede butikker, men at pandemien kommer i første række.

- Det handler både om at beskytte de mest udsatte borgere her i landet, men jo også om at undgå en endnu mere omfattende nedlukning med udgangsforbud og så videre, som vi har set i mange andre lande omkring os, skriver Simon Kollerup.

Den udmelding giver dog mest rysten på hovedet hos handelschefen i Thisted By.

- Når de melder ud at vi skal holde åbent og holde hjulene i gang, så er det ikke nemt, når de samtidigt siger bliv hjemme og handel på nettet, fortæller Michael Vendelbo.