Redningsfolk kom til skade, da de reddede mor og søn: Nu bliver de hædret med pris

Carnegie-fonden hædrer de fem redningsfolk fra Vorupør, der fik reddet en mor og hendes otteårige søn i land sidste år.

Anders Chr. Thomsen husker stadig helt tydeligt dagen for et år siden. Som en del af redningsberedskabet i fiskerlejet har han været ude for meget, men 9. februar 2020 slår alligevel det meste.

Det var en af de dage, de kender så godt i Nørre Vorupør. Hvor blæsten havde rigtigt godt fat i bølgerne, der bare slog hårdt ind over molen. 

Yderst på molen stod en mor med sin otteårige søn. Pludselig blev de revet væk af en kæmpe bølge. 

Men de overlevede. Takket være hurtigt og kompetent redningsarbejde af fem redningsfolk fra Vorupør Redningsstation.

For indsatsen får de fem nu Carnegie-fondens belønning for Heltemod.

- Er du tosset. Det kan næsten ikke blive flottere, lyder det fra Anders Chr. Thomsen, en af de fem redningsfolk, der hjalp mor og søn op af det brusende Vesterhav.

Det er ikke hver dag, posten kommer til Vorupør med fem rekommanderede breve. Men det gjorde han i mandags. Det er ikke den slags post, den erfarne redningsmand får hver dag, så han blev lidt forundret, da posten bad om billede til kvittering for, at brevet var afleveret. Derefter gik postruten videre til de andre redningsfolk.

Med brevet kom belønningen fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod inklusiv medalje og 25.000 kroner.

Men det var lige før, Anders Chr. Thomsen ikke kunne have været der til at modtage belønningen. Han kom nemlig selv til skade under redningsarbejdet sidste år.

Øjenvidnet Tina Lorenzens filmede på det tidspunkt, hvor mor og barn bliver skyllet i vandet. Begge blev reddet op og har det godt.

Skyllet ned mellem stenene på molen

Anders Chr. Thomsen og en kollega fra redningsstationen var de to første på molen, der skulle forsøge at redde den 41-årige mor og hendes otteårige søn i land. 

Kollegaen var straks i vandet og havde fat i drengen, som Anders Chr. Thomsen skulle tage imod. Men molen var glat som brun sæbe, og da endnu en bølge skyllede hen over den, røg den erfarne redningsmand også i vandet, der slog ind mod de tunge urokkelige sten, som molen var lavet af.

Imens var de andre redningsfolk kommet til, og ved fælles hjælp fik de reddet drengen i land. 

Fra vandet lykkedes det Anders Chr. Thomsen at komme op på stenene igen, men da han ville hjælpe kvinden på land, blev han taget af endnu en bølge.

- Jeg bliver smidt i vandet nede mellem stenene. Første gang slår jeg hovedet, og jeg stod op og ned mellem stenene med hovedet under vand. 

- Der tænker jeg, nu er det ved at være slut, fortæller Anders Chr. Thomsen.

Det lykkedes at få både mor, søn og alle redningsfolk bjærget i land. Anders Chr. Thomsen havde blod i øjet, buler og var forslået mange steder. 

- Det er et mirakel, at alle kom godt fra det. Jeg blev skyllet ned to gange, og to af mine kolleger blev også skyllet ned, og vi har kun knubs. Det burde ikke kunne lade sig gøre. Vandet slår alt luften ud af en, og alting var helt glat, så man kunne ikke holde fast. Det er et mirakel, fortalte han sidste år til TV Midtvest.


Det endte som en stor redningsaktion, da en kvinde og hendes søn blev skyllet af molen i Vorupør.
Det endte som en stor redningsaktion, da en kvinde og hendes søn blev skyllet af molen i Vorupør.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Penge til en ny traktor

Både mor og søn har det i dag godt, fortæller Anders Chr. Thomsen.

Ugen efter de blev reddet i land, var de forbi redningsfolkene med en tegning fra den otteårige dreng.

Selv slap han også uden mén, og nu har han også fundet ud af, hvad han vil bruge de 25.000 kroner, der følger med prisen, til.

- Jeg tror nok, jeg vil købe en traktor. Jeg har en, jeg skal have byttet, siger redningsmanden på klingende Thybomål.

Efter ulykken blev molen spærret af politiet.
Efter ulykken blev molen spærret af politiet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien 112.