Politiet advarer efter svindel for stort beløb: - Det burde være børnelærdom

En kvinde fra Bedsted anmeldte onsdag svindel for 230.000 kroner til lokalpolitiet i Thisted. Svindlen er foregået over telefonen.

Arkivfoto. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

En 50-årig kvinde fra Bedsted modtog i tirsdags et opkald, der endte med at koste hende 230.000 kroner. Opkaldet var nemlig fra en svindler, som udgav sig for at være fra NETS.

NETS ringer aldrig rundt, punktum

Karl Tange, lokalpolitiet i Thisted

Kvinden i røret forklarede, at de havde bemærket en række usædvanlige reservationer af større beløb til en netadresse i Korea. Hele syv gange 18.000 kroner stod hun ifølge svindleren til at miste - medmindre hun altså udleverede sine Nem-ID oplysninger, hvilket hun gjorde.

Læs også 61-årig renset for mistanke - naturlig forklaring på brændte pengesedler

- Det burde være børnelærdom, at det gør man ikke over telefonen, siger Karl Tange fra lokalpolitiet i Thisted.

Tricket er nemlig velkendt hos politiet, men beløbets størrelse er dog noget over normalen.

- Hun er særligt uheldig, fordi hun har så mange kontanter stående på en konto, der kan hæves fra. Normalt overfører de fleste til andre og låste konti eller investerer pengene, siger Karl Tange.

Svært at opklare

Det store beløb får også politiet til endnu engang at advare mod svindlerne, der udgiver sig for at være fra NETS eller en anden offentlig myndighed. 

- Man må kun udlevere det personligt til ens bankrådgiver, der kan man blive bedt om det, ellers ikke. Og NETS ringer aldrig rundt, punktum, siger Karl Tange.

Og er man først blevet svindlet, skal man nok ikke gøre sig store forhåbninger om at få det stjålne beløb at se igen.

- Man kan se, at pengene er delt ud på flere konti i flere banker, så det er svært at opspore, siger Karl Tange.

Digitaliseringsstyrelsens gode råd til at undgå svindel:

 • Hold dit NemID og adgangskoder for dig selv
  Hverken Digitaliseringsstyrelsen, Nets DanID eller nogen andre reelle banker, virksomheder eller myndigheder vil bede dig om, at du oplyser personlige kodeord eller NemID nøgler. Lad være at svare på en sådan henvendelse.
 • Vær varsom med at klikke på links i mails og sms’er
  Svindlerne er gode til at få mails og sms’er til at se troværdige ud. Er du i tvivl, så klik ind via afsenderens officielle hjemmeside. Er du i tvivl om afsenderen er en svindler, kan du med en hurtig søgning på nettet tjekke mailadressen eller telefonnummeret og se, om oplysningerne stemmer. Eller du kan kontakte virksomheden eller myndigheden via den officielle hjemmeside eller telefonnummer og få bekræftet, at de står bag henvendelsen.
 • Træk vejret, før du klikker
  Svindlerne forsøger at få dig til at gøre noget i en fart. Vent med at svare eller klikke, til du har god tid og kan tænke dig om.
 • Led efter de små tegn, der afslører svindler-links
  Svindlerne er gode til at få mails og sms’er til at se troværdige ud og vil lokke dig til at klikke på links. Men der er flere tegn, der afslører dem: Holder du musen over et link i en mail, kan du se hvor linket reelt vil lede dig hen, inden du klikker. I stedet for at klikke på det direkte link, kan du gå via afsenderens officielle hjemmeside og bruge navigationen til at finde det samme indhold.
Se mere