Politi og sprængstofeksperter i aktion på Lild Strand

Sprængstofeksperter og politi rykkede søndag ud til Lild Strand. Årsagen var en formodet gammel mine.

Der var lagt op til det helt store brag, da politi og sprængstofeksperter var mødt talstærkt op ved Lild Strand for at sprænge en gammel mine.

Det blev dog knapt så dramatisk, som der var lagt op til.

- Det viste sig så, at den her mine, den var kun den øverste halvdel af den. Så selve bunden og den ladningsbeholder med sprængstoffer den er væk. Den er et eller andet sted, som vi ikke ved, hvor er, fortæller Jesper René Mortensen, chefsergent ved Søværnets Minørtjeneste.

quoteDet kunne også have påvirket lufttrafikken omkring området.

Simon Skelkjær, indsatsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi

2-300 kg

Der var ellers taget store forbehold for minen, som, minørtjenesten vurderede, kunne indeholde mellem 2-300 kg sprængstof. Taktikken var lagt.

- Tanken var, at hvis vi skulle bortsprænge den, så skulle afstanden være 1.200 meter i diameter, siger Jesper René Mortensen.

En evt. sprængning ville ikke bare have påvirket folk og bygninger på landjorden.

- Det kunne også have påvirket lufttrafikken omkring området, fastslår Simon Skelkjær, indsatsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Flere tusinde miner

Så galt gik det dog ikke. Og selvom sprængstofferne derfor formentlig stadig er et sted i havet, skal man ikke frygte for pludselige eksplosioner.

- Den er ikke farlig, fordi den ligger på bunden. Der ligger mange tusinde miner herude i Norskeranden fra anden verdenskrig af. Og der ligger de jo trygt og godt. Det værste er, når de driver ind fra stranden, fortæller Jesper René Mortensen, chefsergent ved Søværnets Minørtjeneste.

Søværnets Minørtjeneste i gang med et fjerne minen
Søværnets Minørtjeneste i gang med et fjerne minen
Foto: Kristian Brønsbæk

Minørtjenesten  vurderer umiddelbart, at der er tale om en tysk eller engelsk mine. Den var oprindeligt beregnet til at sænke skibe med. Nu skal minen dog undersøges nærmere. 

- Vi tager den øverste halvdel med hjem, måler den op og finder nøjagtig ud af, hvad der skal ske med den, siger Jesper René Mortensen.

Politiet opfordrer til, at man kontakter dem, hvis man støder på andre dele fra miner, der er skyllet op på land.

Om Lild Strand

TV-indslag om minen