Pludselig rystede husene: Det sydlige Thy ramt af jordskælv

Onsdag morgen skete der det største jordskælv i Danmark siden 2018. Ud fra kysten ved Thyborøn blev der målt et jordskælv til 3,4 på Richterskalaen.

Kortet viser alle registrerede jordskælv fra 1930 til juni 2020. Herudover markerer stjernen onsdag morgens jordskælv. Foto: GEUS

Hvis du bor i det sydlige Thy og var ved at få morgenkaffen galt i halsen, fordi dit hus begyndte at ryste, så er du nok en af dem, der har oplevet et jordskælv onsdag morgen.

Klokken 6.58 skete der nemlig et jordskælv ud fra kysten ved Thyborøn.

Læs også 41-årig anholdt: Stod på sin altan og blottede sig for forbigående

- Det var ikke kæmpestort, men det var et nydeligt jordskælv. Der kan godt gå et par år mellem, vi er der oppe omkring, siger Tine Larsen, der er seniorforsker i seismologi ved GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

Jordskælvet var så kraftigt, at det kunne mærkes nogle steder i Thy. Jordskælvet målte 3,4 på den lokale Richterskala, og i danske forhold er det et forholdsvist stort jordskælv.

- Der mange små jordskælv hvert år i Danmark, som man ikke kan mærke. Men senest, vi havde et jordskælv på den her størrelse, var i september 2018. Der var der et jordskælv i Holstebro, som målte 3,6 på Richterskalaen, fortæller Tine Larsen.

Husene har rystet

Jordskælvet var dog meget lille i forhold til det, som de oplever i for eksempel Sydamerika eller i det sydlige Asien. Alligevel har borgerne i det sydlige Thy kunnet mærke rystelserne.

- Folk har kunnet mærke, at deres hus pludselig rystede en smule og knagede, og det overrasker selvfølgelig borgerne. Nogle har også hørt en dyb lyd fra jordskælvet. Heldigvis har mennesker, der bor i Thy, oplevet det før, siger Tine Larsen fra Geus.

Nogle borgere i Thy har også allerede meldt til GEUS, at de har mærket jordskælvet. Det er folk fra blandt andet Hurup, Vestervig og Ydby, som seniorforskeren kalder de sædvanlige steder for jordskælv i Danmark.

Tine Larsen fortæller, at de gerne modtager flere beretninger fra mennesker, der onsdag morgen har mærket jordskælvet. Det kan gøres gennem et indberetningsskema på GEUS.dk.

Sådan måler man jordskælvs størrelse

  • Den bedst kendte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.
  • Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.
  • Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.
  • I Danmark bruger seismologerne en lokalskala, som minder meget om richterskalaen. Andre steder i verden bruges tilsvarende lokalskalaer. I beregningerne anvendes dog forskellige parametre, som er tilpasset de lokale geologiske forhold.
  • Momentmagnitude-skalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.
  • Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.
  • Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

 Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).