Personalet er blevet opsagt fra årets udgang: Vildsundbroen bliver måske fjernstyret

I 2016 fik lokale borgere og politikere afværget en fjernstyring af Vildsundbroen, men nu ser det ud til at være en realitet. Det har fået en brovagt til at sige op før tid.

I 17 år har Hugo Vestergård været brovagt på Vilsundbroen men ikke meget længere. Personalet har nemlig fået besked om, at de er opsagt fra den 31. december 2021. Men Hugo Vestergård stopper lige om lidt.

- Jeg stopper den 28. februar. Om tre vagter er det slut. Jeg gider ikke høre på dem diskutere mere. Det har taget for lang tid. Jeg har taget min beslutning og fundet noget andet, siger Hugo Vestergård.

Diskussionerne går på, om Vilsundbroen skal automatiseres. Det ville betyde, at broklapperne vil blive styret elektronisk fra et helt andet sted i Danmark. Diskussionerne har stået på siden 2016, hvor Vejdirektoratet første gang foreslog en automatisering.

- Det er lidt trist, at bemandingen ikke skal fortsætte, men vi ved ingenting. Den ene siger det ene, og den anden siger det andet. Sådan har det været i seks år nu. De må jo snart tage en beslutning, siger Hugo Vestergård.

Den opfattelse deler Tage Mailund, der har været brovagt i 31 år

- Nu har vi været her i så mange år, og det er jo gået godt. Vi har brugt vores legeme til at gøre noget godt for andre mennesker, så jeg synes, at det er kedeligt, hvis det skal gøres til et knap-system, siger han om fjernstyringen.

Tage Mailund mener ikke, at fjernstyringen af Vilsundbroen ville være en god ide.
Tage Mailund mener ikke, at fjernstyringen af Vilsundbroen ville være en god ide.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Beslutningen er ikke truffet, men personalet er opsagt

TV MIDTVEST fortalte første gang om Vejdirektoratets planer om en automatisering i november 2016. 

Dengang sagde daværende medlem af transportudvalget Torsten Schack Pedersen (V), at det ville være en god ide at fjernstyre Vildsundbroen. Men efter et pres fra lokale borgere, borgmestre og folketingsmedlemmer, så skiftede Torsten Schack Pedersen mening, og forslaget blev droppet for en stund.

Man ville vente til, at man kendte resultatet af en forsøgsordning om automatisering af Kronprins Frederiks bro over Roskildefjord.

quoteJeg gider ikke høre på dem diskutere mere. Det har taget for lang tid.

Hugo Vestergård, brovagt, Vildsundbroen

Men selvom beslutningen om, hvorvidt Vildsundbroen overhovedet skal automatiseres, officielt ikke er truffet endnu, så er personalet blev opsagt ved årets udgang. Det fremgår af en mail, som alle medarbejdere har modtaget. Her kan fjernstyringen nemlig træde i kraft.

- Man får jo at vide af Vejdirektoratet, at de ikke har fundet ud af, om det bliver til noget. Men i den mailkorrespondance, jeg har set, melder man ud til hele personalet, at det bliver til noget i slutningen af 2021, siger Henrik Jensen (V), der sidder i byrådet i Morsø Kommune.

Men er det ikke fair, at de stadig er i gang med en analyse af, om det overhovedet kan lade sig gøre?

- Jo, det er helt i orden, men det er bare ikke det, de skriver ud til personalet. Når man melder ud til personalet, at den bliver fjernstyret i slutningen af 2021, så har man også meldt ud, at der ikke er mere arbejde til dem. Så har man jo taget en beslutning, fortæller Henrik Jensen.

Bekymringerne er de samme som i 2016

Torsten Schack Pedersen, der i 2016 skiftede mening om fjernstyringen, vil nu gå ind i sagen for at afklare, om fjernstyringen bliver en realitet.

- Jeg vil stille nogle spørgsmål til transportministeren, når det lader til, at regeringen har tænkt sig gennemføre det her uden, at der er svaret på de bekymringer, som vi lyttede til for fem år siden, hvor vi stoppede projektet, siger han.

Bekymringerne ved fjernstyringen findes stadig hos Hugo Vestergård, selvom han fra marts ikke arbejder på Vilsundbroen mere.

- Der skal folk herud for at vedligeholde det. Jeg har været her i 17 år, og der har været folk på broen hver eneste dag for at tjekke, om det hele er i orden. Tandhjulene skal for eksempel smøres hver dag. Hvad med når der sker uheld? Sidste sommer kørte en bil gennem to rækker bomme. Hvem skal så sørge for at trafikken kører?, fortæller den afgående brovagt.

TV MIDTVEST har onsdag spurgt Vejdirektoratet, om de er i gang med arbejdet for at få fjernstyret broen. De vil dog ikke medvirke i et interview, da de mener, at det stadig er en politisk beslutning, der mangler at blive taget.