Overblik: Balladen om Hanstholm Havn

Kan du heller ikke helt huske, hvad det der med udvidelsen af Hanstholm Havn går ud på? Her får du et forkromet overblik.

På Hanstholm Havn havde de i dag  inviteret finasminister, Bjarne Corydon, på besøg i håb om at få ham til at skyde penge i havnens udvidelsesplaner.

Men diskussionen om, hvem der skal betale gildet, har været længe under vejs. Allerede i 2009 præsenterede havnen sine planer om en udvidelse. Men flere problemer har siden forsinket projektet betragteligt.

Her får du et overblik over balladen om udvidelsen af Hanstholm Havn.

 

Juni 2009: Havneudvidelsen bliver præsenteret

Planerne om udvidelsen af Hanstholm Havn offentliggøres på et borgermøde. Målet er, at havnen skal blive Danmarks bedste og mest moderne. Prisen lyder på en mia. kroner, men så bliver havnearealet også tre gange så stort.

Se det første indslag om havneudvidelsen her:

(Hvis du ser med fra app'en, finder du videoen i toppen af siden!)

 

Maj 2010: DF'er kræver, at regeringen skyder i kassen

Det bliver for første gang forlangt, at regeringen hjælper med at betale for udvidelsen af Hanstholm havn. Ifølge Ib Poulsen, der er medlem af Dansk Folkeparti, vil partiet have et løfte om 100 mio. kroner fra regeringen, hvis de skal stemme for et vindmølletestcenter i Østerild.

På rådhuset i Thisted hilser borgmester, Lene Kjeldgaard, kravet velkommen. Se lokalpolitikerens forslag her:

(Hvis du ser med fra app'en, finder du videoen i toppen af siden!)

Ib Poulsen bliver dagen efter banket på plads af Dansk Folkepartis miljøordfører, der ikke kan nikke genkendende til løftet om et veksle 100 mio. kroner til Hanstholm Havn for stemmer i folketingssalen.

 

Februar 2012: Lokale vil have statslige penge

Havneudvidelsen eksisterer endnu blot på tegnebrættet. Men lokalpolitikerne er nu enige om, at de har brug for statslige støtte. Derfor inviterer de transportministeren til Hanstholm for at præsentere ham for planerne.

Håbet er, at ministeren ville spæde til, så projektet kan blive en realitet. I første omgang skal han gerne give 250 mio. kroner til udvidelsen, men den daværende minister, Henrik Dam Kristensen (S) er ikke sådan lige til at overtale.

Du kan se en reportage fra ministerens besøg i Hanstholm her.

Transportminister Henrik Dam Kristensen var i dag på besøg på Hanstholm Havn. Invitationen kom fra egnens politikere og ervhervsliv som ønsker at udvide havnen. Og til det skal der bruges penge.

(Hvis du ser med fra app'en, finder du videoen i toppen af siden!)

 

Oktober 2013: Pengene er i hus, men økonomien skrider

Simon Kollerup kan i starten af oktober fortælle, at regeringen har givet tilsagn om en årlig ydelse på cirka fire mio. kroner til Hanstholm Havn. Det forventes, at pengeindsprøjtningen vil blive startskuddet til den store havneudvidelse, der nu har været under opsejling i flere år.

Men blot 19 dage senere står det klart, at der er store fejl i beregningerne af havneudvidelsens pris. Den nye havn lader til at blive flere hundrede mio. kroner dyrere end forventet, og det sætter en kæmp i hjulet på projektet.

TV MIDTVEST fulgte var i Hanstholm for at lodde stemningen - både på havnen, hos de lokale i byen og hos Thisted Kommunes borgmester. Det indslag kan du se her.

(Hvis du ser med fra app'en, finder du videoen i toppen af siden!)

Ugen efter beslutter havnens bestyrelse dog at fortsætte som planlagt, selvom havneudvidelsen ser ud til at blive 400 mio. kroner dyrere end først antaget.

 

August 2014: Havnedirektøren bliver fyret 

Det er ikke kun udvidelsen af havnen, der volder problemer i Hanstholm. Havnedirektør, Birgitte Juhl, er blevet fyret, og en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået, viser, at hun i rollen som havnens direktør har betalt den tidligere bestyrelsesformand Poul Arne Jensen og hans firma PAJ Consult 244.000 kroner for konsulentbistand. Det er sket på trods af, at han i forvejen fik en løn på 149.000 kroner for at være bestyrelsesformand for havnen.

TV MIDTVEST fulgte også denne sag tæt. Se med i indslaget her:

(Hvis du ser med fra app'en, finder du videoen i toppen af siden!)

I slutningen af 2014 beslutter Hanstholm Havn at etablere et udviklingsselskab, der skal stå for havneudvidelsen. Hensigten er at ansætte en udviklingsdirektør, der har til opgave at undersøge markedet for privat kapital, der kan finansiere udvidelsen af Hanstholm Havn.

 

Maj 2015: "Pung ud", lyder meldingen til finansministeren 

Finansminister, Bjarne Corydon, besøger d. 22. maj Hanstholm Havn, fordi de lokale mener, at staten er forpligtet til at hjælpe den tidligere statshavn med at få finansieret havneudvidelsen.

Det besøg kan du se og læse meget mere om her:

Corydon: Vi lytter til Hanstholm