Nyt afslag til slagteriarbejder: Mohamed Ibrahim tjener ikke nok til at blive

Slagteriarbejderen Mohamed Ibrahim tjener ikke nok til at blive i Danmark. Tillæg tæller ikke, ifølge Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Mohamed Ibrahim arbejder på Ticans slagteri i Thisted, men det kan snart være slut. Endnu et afslag på opholdstilladelse har gjort hans fremtid i Danmark usikker.
Mohamed Ibrahim arbejder på Ticans slagteri i Thisted, men det kan snart være slut. Endnu et afslag på opholdstilladelse har gjort hans fremtid i Danmark usikker.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Somaliske Mohamed Ibrahim, der arbejder på Ticans slagteri i Thisted, har nu fået nyt afslag på opholdstilladelse i Danmark. 

- Afgørelsen er forkert. Og jeg tænker, at den er mere politisk end juridisk, lyder det fra Mohamed Ibrahims advokat, Julia Jensen. 

- ​Jeg mener, at man går ind og laver en afgørelse, som der ikke er holdepunkter for i lovgivningen, og så opfinder man til lejligheden et fænomen som eksempelvis garanteret løn, uddyber hun.

Ifølge Julie Jensen fremgår begrebet "garanteret løn" i afgørelsen, og det er ikke et begreb, advokaten hverken er stødt på før eller kan se i loven.  

- Jeg ved ikke, hvad det betyder. Og jeg havde bedt dem om at definere det, hvis de ville fastholde det, men det er de sprunget let henover. 

Den 23-årige somalier Mohamed Ibrahim blev tidligere på året midtpunkt i en større integrationsdiskussion, og nu har Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, altså besluttet at afvise hans ansøgning om at komme under beløbsgrænseordningen, der kan sikre borgere ophold, hvis de tjener mere end 417.793,60 kroner om året.

Fra dag- til nathold

Den 13. januar fik slagteriarbejderen, der bor i den lille by Hundborg udenfor Thisted, besked på at forlade Danmark, fordi Udlændingestyrelsen vurderede, at det var sikkert nok for ham at rejse hjem til Somalia. Mohamed Ibrahim klagede efterfølgende over afgørelsen, og den klagesag afventer han stadig svar på.

Men i et andet forsøg på at afværge hjemrejsen, mens han venter på afgørelsen, blev Mohamed Ibrahim flyttet fra dagholdet til natholdet på Tican. På den måde steg hans årsløn, og dermed håbede han, at han kunne komme under den såkaldte beløbsgrænseordning, der, hvis udlændingens løn er over et bestemt beløb, kan give vedkommende lov til at opholde sig i Danmark.

Men fordi Mohamed Ibrahims løn kun kommer over grænsen med hjælp fra diverse tillæg, vurderer Styrelsen for International Rekruttering og Integration altså, at han ikke opfylder kravene. 

- De ligger til grund, at han ikke har en garanteret løn på den størrelse, som vi har gjort gældende. De siger, at det er timetaksterne på 143 kroner, som slagteriarbejdere får, der er gældende. Men det er der altså ingen, der kun får. Det er cirka fem procent af Mohameds løn, de sidste 95 procent er akkordlønnen, forklarer Julie Jensen.

Klager over afgørelsen

Mohamed Ibrahim og hans advokat har nu otte uger til at klage over afgørelsen til Udlændingenævnet, og den mulighed vil de benytte sig af. 

- ​ Mohamed har jo en interesse i at få det her gjort så hurtigt som muligt, så han kan få sin familie herop, så derfor har jeg lovet ham, at inden næste uge har vi sendt en klage afsted, siger Julia Jensen, der nu vil forsøge at indhente endnu mere dokumentation for Mohameds faktiske løn hos både brancheforeningen og Tican. 

Mohamed Ibrahims kone opholder sig lige nu i Tyskland sammen med deres fælles datter på halvandet år. Datteren har fået opholdstilladelse i Danmark, men lige nu er hun altså hos moderen. 

1:49
TV MIDTVEST har fulgt sagen. I dette indslag så det ud til, at Mohamed Ibrahims tilværelse i Danmark var sikret med et nyt job på natholdet på Tican.