Ny skov på vej i Thisted Kommune – 26.000 træer skal i jorden

De mange nye træer er erstatningsskov, efter man fjernede et større område for at gøre plads til Testcenter Østerild.

I corona-tiden har flere danskere fået øjnene op for naturen, og i Thisted kommune kan man nu glæde sig til en ny skov.

Arbejdet med at plante erstatningsskov for skoven, der blev fældet, da man etablerede vindmølletestcentret i Østerild, er nemlig i fuld gang. 

- Det var vores opgave at lave bynær, rekreativ skov i Thisted Kommune, og her mener vi, at vi rammer skiven 100 procent, fortæller Ditte Svendsen, der er skovrider for Naturstyrelsen i Thy.

Der plantes primært ege- og lærketræer i den nye skov, men den kommer til at have stor variation.

- Der kommer nåletræer ind imellem, og der kommer et skovbryn med masser af blomstrende buske til fugle og insekter, siger Ditte Svendsen.

Corona ændrer planen for træplantning

Træerne bliver plantet med håndkraft. To medarbejdere sidder bag på en traktor med påhæng og planter træerne. 

Skovarbejderen Finn Christensen, der er fører af traktoren, fortæller, at det er normal praksis, der er blevet besværliggjort af coronakrisen.

- Vi har bygget en coronaskærm mellem de to personer, der planter træerne, hvor vi også har fået monteret sprit på, fortæller Finn Christensen, der arbejder for Naturstyrelsen.

Han har været skovarbejder i mere end 41 år, og plantningen af den nye skov bliver afslutningen på hans lange karriere, når han stopper den 15. maj.

Fejring udskudt på ubestemt tid

Den oprindelige plan var, at der skulle have været mange flere hjælpende hænder til at plante skoven.

Borgmesteren skulle have været forbi for at holde tale, og støtteforeningen for Tingstrup Sø ville have grillet pølser, men det har covid-19 sat en stopper for.

Og så skulle fjerde- og femteklasse på den lokale skole have hjulpet til med at plante træerne. Det fortæller Bodil Nørgaard Skoust, der er leder af Thisted Friskole og Friluftsbørnehave. 

- Det havde vi jo glædet os til, og vi havde tænkt, at resten af skolen skulle med op at kigge. Det bliver jo så ikke til noget, fortæller Bodil Nørgaard Skoust.

Hun mener, at børnene ville få et bedre blik for naturen, hvis de selv er med til at plante den. Og der er måske stadig en mulighed for, at nogle af friskolens elever kan få lov til at plante deres eget træ.

- Bliver der inden alt for længe en mulighed for, at vi må lidt mere, end vi må i dag, så har vi gemt nogle planter og et par rækker, så børnene stadigvæk kan få lov til at komme over og plante skoven, siger skovrider Ditte Svendsen.

Mens museer, restauranter og storcentre har været  lukket i godt otte uger har naturen været åben hele tiden. Karntæne og corona betyder at rigtig magne søger ud i det fri. Det mærker de i naturstyrelsen. Nu skabes der, på forsvarligvis selvfølgelig, endnu flere muligheder for at komme ud i naturen.
Tema

Coronavirus