Ny opgørelse: Fem mennesker reddet fra døden på havet i Nørre Vorupør og Hanstholm i 2020

Redningsstationerne i Hanstholm og Nørre Vorupør har sidste år reddet fem menneskers liv og hjulpet 16 nødstedte, viser nye tal fra Kystredningstjenesten.

Havet kan være et farligt sted at arbejde eller opholde sig. Nogle gange i en sådan grad, at redningsfolk må tilkaldes.

Redningsstationerne i Hanstholm og Nørre Vorupør udførte sidste år 33 redningsaktioner. I fem af tilfældene har redningsfolkene hjulpet mennesker, der var i decideret fare for at dø på havet.

quoteHavet kan være en farlig arbejdsplads eller fritidsbeskæftigelse, og derfor er det vigtigt, at vi er klar til at rykke ud, når der er menneskeliv i fare.

Tim Lillelund, chef for Kystredningstjenesten

Det viser tal fra Kystredningstjenesten, som netop er blevet gjort op for 2020.

“24 timer i døgnet, 365 dage om året står personalet i Hanstholm og Nørre Vorupør klar til at rykke ud på havet, når mennesker er i nød og skal hjælpes. Havet kan være en farlig arbejdsplads eller fritidsbeskæftigelse, og derfor er det vigtigt, at vi er klar til at rykke ud, når der er menneskeliv i fare. Det var redningsmændene i Hanstholm og Nørre Vorupør, og det er jeg meget stolt over,” lyder det i en pressemeddelelse fra Tim Lillelund, der er orlogskaptajn og chef for Kystredningstjenesten i Danmark.

Kortet viser de steder på havet, hvor de danske redningsstationer har været indsat i
2020. Røde prikker: Redningsaktioner. Blå prikker: Assistancer til søs, hvor der ikke er fare for menneskers liv eller
førlighed. Gule prikker: Redningsstationerne.
Kortet viser de steder på havet, hvor de danske redningsstationer har været indsat i 2020. Røde prikker: Redningsaktioner. Blå prikker: Assistancer til søs, hvor der ikke er fare for menneskers liv eller førlighed. Gule prikker: Redningsstationerne.
Foto: Bjarne Valdemar Jensen

Hjælp til fartøjer på havet

I Hanstholm og Nørre Vorupør har redningsstationerne tilsammen hjulpet 16 nødstedte og givet assistance til skibe og fartøjer i fem tilfælde i 2020. 'Nødstedte' betyder, at personen har været i nød, men ikke på tidspunktet for aktionen i direkte livfare. 

“Men det er også vigtigt at fremhæve alle de gange, vi er på havet for at hjælpe, også hvor der ikke var akut livsfare. For den hjælp, vi giver inden, gør jo netop ofte, at man ikke kommer i en livsfarlig situation,” lyder det fra chef for Kystredningstjenesten, Tim Lillelund.

Det kan for eksempel være tilfælde, hvor redningsstationerne giver hjælp til skibe, der ikke kan komme i land ved egen kraft, men hvor der ikke er tale om en faretruende situation. Det er typisk slæb til havn og fritrækning ved grundstødning. 

Udover Hanstholm og Nørre Vorupør har andre redningsstationer her i landsdelen også hjulpet mennesker på havet i 2020. I Hvide Sande, Thyborøn, Agger og Thorsminde har de til sammen hjulpet 29 nødstedte sidste år.

Så mange nødstedte personer har kystredningsstationer i Vestjylland hjulpet i 2020:

Der er i alt 21 redningsstationer i Danmark, og der er i omegnen af 250 redningsfolk i Kystredningstjenesten. De fleste af dem er frivillige og på tilkald.

I gennemsnit gik der i 2020 otte minutter og 42 sekunder på landsplan fra redningsfolkene var alarmeret til første enhed var på vandet.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien 112.