Ny Kandis-dokumentar går helt tæt på tragedie: - Jeg er egentlig glad for, det tog en drejning

En ny dokumentar portrætterer Johnny Hansen og Kandis og det specielle bånd, der eksisterer imellem orkestret og deres fans.

Onsdag aften lægger Kino biografen i Thisted lærred til filminstruktør Jesper Dalgaards nye film om Kandis, forsanger Johnny Hansen og bandets fans. 

- Jeg er spændt på at se folks reaktion og på at se, hvordan publikum modtager filmen, siger Johnny Hansen. 

Det er den Robert-belønnede instruktør Jesper Dalgaard, der fik ideen til en dokumentar om Kandis. Instruktøren er selv vokset op i Sjørring ikke langt fra Thisted, og her var Kandis det musikalske bagtæppe til mange af barndommens indtryk, forklarer instruktøren.

- I mange små landsbyer er der hvert år et halbal, hvor de lokale idrætsforeninger går sammen, og så hyrer de Kandis, og så holder man en kæmpestor fest. Så alle hjælper til der, og det gjorde mine forældre også. Så jeg stødte ret hurtigt på Kandis.

quoteVi fandt ret hurtigt ud af, at de har den her helt vilde fan-relation. Mange af de fans jeg talte med havde brugt dem som psykolog eller som en slags terapi i en periode, hvor de havde haft det svært.

Jesper Dalgaard, filminstruktør, København

Efter sine første film som uddannet instruktør, fik han lyst til at gå all in på en film, der handlede om mennesker, som dem han selv er vokset op blandt i Sjørring, fortæller han. 

- Jeg er ikke Kandis-fan selv. Så selv om jeg er opvokset i den kultur - altså med halballer og kræmmermarkeder, revy-teater, P4 og TV MIDTVEST, så har jeg jo været en del af en anden kultur i København i mange år, siger Jesper Dalgaard.

- Vi fandt ret hurtigt ud af, at de har den her helt vilde fan-relation, siger instruktør Jesper Dalgaard. Dokumentaren Kandis For Livet skildrer Kandisfans' forskellige forhold til bandet.
- Vi fandt ret hurtigt ud af, at de har den her helt vilde fan-relation, siger instruktør Jesper Dalgaard. Dokumentaren Kandis For Livet skildrer Kandisfans' forskellige forhold til bandet.
Foto: Billede fra filmen Kandis For Livet


Det tog en drejning

Filmen er også endt et helt andet sted, end der hvor instruktøren havde forestillet sig. Egentlig skulle den have handlet om selve bandet, men den plan ændrede Jesper Dalgaard undervejs.

- Vi fandt ret hurtigt ud af, at de har den her helt vilde fan-relation. Mange af de fans jeg talte med havde brugt dem som psykolog eller som en slags terapi i en periode, hvor de havde haft det svært.

quoteMin manager ringede og sagde, at han havde talt med Jesper Dalgaard, som ville lave en film om Kandis, der skulle køre i alle biograferne. Så spurgte jeg, er han ædru?

Johnny Hansen, forsanger i Kandis

Johnny Hansen havde først svært ved helt at se idéen med en dokumentar om Kandis. Der er i forvejen lavet mange, mange portrætter og historier om bandet fra Hurup.

- Min manager ringede og sagde, at han havde talt med Jesper Dalgaard, som ville lave en film om Kandis, der skulle køre i alle biograferne. Så spurgte jeg, er han ædru? siger Johnny Hansen med et bredt grin.

Dokumentarfilmen 'Kandis for Livet' handler om mennesker fra instruktørens egen barndom i Sjørring i Thy.
Dokumentarfilmen 'Kandis for Livet' handler om mennesker fra instruktørens egen barndom i Sjørring i Thy.
Foto: Billede fra filmen Kandis For Livet

Men på dagen for forpremieren er Johnny Hansen særligt tilfreds med, at filmen ikke alene endte med at handle om ham og hans orkester.

- Jeg er egentlig glad for, at det tog en drejning væk fra at være en bandfilm og over til at være en fan-film. En film om hvordan fans spejler sig i vores liv og vores musik, siger Johnny Hansen.

- Var det nu blevet til en bandfilm, så var den egentlig kun henvendt til hardcore Kandis-fans. Men det her er blevet en film, som alle folk kan se, siger forsangeren.

Tæt på en tragedie 

I 2011 ramte en tragedie Johnny Hansens familie, da hans daværende hustru og moderen til hans to børn tog livet af sig selv. 

Johnny Hansen begyndte selv i årene efter tabet af hans kone at behandle emnet i sine tekster i nogle af sangene, og tragedien blev et vendepunkt i hans sangskrivning, fortæller han. Efter 2011 begyndte han at bruge sig selv og sin egen familie i sangskrivningen.

Filmen behandler også det svære emne.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen

Selv om Johnny Hansen synes, det har været svært, ikke selv at kunne kontrollere, hvad der skulle med i filmen, så forstår han instruktørens valg - også når det kommer til Johnny Hansens familietragedie.

- Det er det (familiens tragedie red.) eneste punkt i filmen, jeg og Jesper er uenige om. Jeg synes ikke, det skulle med i filmen. Jeg synes, alle sten har været vendt omkring det. Det er ikke en offentlig ting. Det er noget, vi deler i vores familie og noget, vi snakker om i vores familie, siger Johnny Hansen.

Filminstruktøren Jesper Dalgaard vandt en Robert for sin dokumentar Weltschmerz i 2018.
Filminstruktøren Jesper Dalgaard vandt en Robert for sin dokumentar Weltschmerz i 2018.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Han holder en pause i interviewet og fortsætter så. 

- Men jeg kan godt se, at det giver mening i filmen. Der er en medvirkende (en fan, red.), som har været tæt ved at tage sit eget liv. Han sidder og er faktisk i gang med det ude i en skov. Sammen med sin hund, som er hans eneste ven. Og så hører han vores 'Hotel Himmel' (Kandis-sang, red.), hvor det får ham på andre tanker. Og han har så brugt meget af vores musik efterfølgende i den behandling han har været i, siger forsangeren og trækker vejret dybt.

- Så bliver jeg da rørt, når jeg hører, at folk kan bruge musikken på den måde.  

Ifølge Instruktøren er det netop dét, den nye dokumentar er endt med at handle om: bandets fans og den måde som Kandis' musik bliver brugt. 

- Folk fra den her region er måske ikke så gode til at sætte ord på deres følelser altid. Det Johnny kan er jo at skrive nogle tekster, der meget præcist og tydeligt sætter ord på det, siger Jesper Dalgaard.

Filmen får premiere i 65 danske biografer landet over den 23. september.