Ny fiskeriaftale gavner nordvestjyske fiskere

EU og Norge har indgået en ny fiskeriaftale. Formand for Dansk Fiskeri mener aftalen gavner de nordvestjyske fiskere.

EU og Norge indgår aftale om fiskeriet for 2018 for en række af de vigtige fiskerier i Nordsøen og Skagerrak.

quote- Forhandlerne har fastsat nogle kvoter, som i flere tilfælde afspejler fiskernes hverdag, at der er flere og flere fisk i havet

Svend-Erik Andersen

- Det er tilfredsstillende, at EU og Norge har fået aftalen for 2018 på plads. Det skaber sikkerhed om vigtige fiskekvoter, og samtidig sikrer aftalen, at der også fra årsskiftet er den adgang til at fiske i norsk område i Nordsøen og Skagerrak, som er så vigtig for dansk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse.

Aftalen regulerer hvor meget, erhvervsfiskerne må fange i 2018. Den omfatter ca. halvdelen af dansk fiskeri og har stor betydning for de fiskere, der hører til i de nord- og vestjyske fiskerihavne.

Fiskeriformand: Større kvoter afspejler virkeligheden

- Forhandlerne har fastsat nogle kvoter, som i flere tilfælde afspejler fiskernes hverdag, at der er flere og flere fisk i havet, siger Svend-Erik Andersen.

Fiskekvoterne fastlægges på baggrund af den biologiske rådgivning og afspejler den fortsatte positive bestandsudvikling, der har været i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i de senere år.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening er der stigninger for flere af de vigtige bestande, som torsk, sej, kuller, sild og hvilling i Nordsøen.

- Vi havde gerne set, at kvoteniveauerne havde været større for visse bestande som fx torsk i Nordsøen, så de i større omfang afspejler de faktiske fangstmuligheder, siger Svend-Erik Andersen. 

Aftalen skal nu godkendes af EU-landenes fiskeriministre. Det forventes at ske på ministerrådsmødet i
Bruxelles den 11. -12. december 2017.