Nu er det slået fast: Trudy fra Thy mister opholdstilladelse

Trudy Vriend er dansk gift og har haft base i Thy i 20 år. Nu er det stadfæstet, at hun ikke kan få lov til at leve resten af sit liv i Danmark.

Til stor frustration og ærgelse for både Trudy Vriend og hendes familie besluttede Udlændingestyrelsen i januar, at hendes permanente opholdstilladelse til at være i Danmark bortfaldt.

Nu har Udlændingenævnet stadfæstet Udlændigestyrelsens beslutning. Canadiske Trudy Vriend kan ikke få lov til at være i Danmark. 

Trudy Vriend har i 33 år været gift med sin danske mand, Jan Korsgaard. Sammen har de boet forskellige steder i verden, men de seneste 20 år har deres base været i Thy, hvor de i 1997 købt hus. Sammen har de to voksne børn.

I 2000 fik hun permanent opholdstilladelse, men fordi hun i 2010 fik arbejde som lærer i Saudi Arabien, vurderede Udlændingestyrelsen i januar, at opholdstilladelsen bortfaldt, fordi hun ifølge dem havde opholdt sig for længe uden for Danmark.

Den beslutning er nu blevet fastslået, bekræfter Trudy Vriends mand, Jan Korsgaard.

- Jeg føler mig svigtet af politikerne. De har vedtaget nogle regler, som har bragt os i den her situation. Der har ikke været politisk vilje til at kigge på dispensationer. Politikerne har åbenbart ikke lyst til at hjælpe os, det er jeg dybt skuffet over, siger han til TV MIDTVEST.

quoteJeg føler mig svigtet af politikerne. De har vedtaget nogle regler, som har bragt os i den her situation. Der har ikke været politisk vilje til at kigge på dispensationer. Politikerne har åbenbart ikke lyst til at hjælpe os, det er jeg dybt skuffet over

Jan Korsgaard, Trudy Vriends mand

Det er muligt, at Trudy Vriend kan få en midlertidig opholdstilladelse. Men det vurderer parret vil være alt for usikkert for dem, da det ikke giver nogen garanti for, at hun på sigt kan få lov at blive permanent.

- Det er et alt for usikkert grundlag. Det kan vi ikke basere vores liv på, siger Jan Korsgaard. 

Parret havde planer om at slå sig ned i Thy for resten af livet. Men det kan ifølge Jan Korsgaard ikke lade sig gøre nu.

- Det vil være med risiko for, at hun pludselig skal forlade landet.

Tidligst om syv år kan Trudy Vriend søge om en permanent opholdstilladelse igen. Og der er ingen garanti for, at det vil lykkedes hende at få. Parret, der begge fylder 60 næste år, skal nu i gang med at undersøge, hvilke muligheder de har. Trudy Vriend har arbejde i Saudi Arabien frem til juni 2018. 

Ikke en fejl

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen mener ikke, at der bør gøres yderligere i sagen.

- Jeg kan sagtens forstå, at de står i en kedelig sitationen. Men umiddelbart kan jeg ikke se, at myndighederne har begået fejl. Den pågældende person burde vide, at en dansk opholdstilladelse bortfalder, når man opholder sig flere år i udlandet. Det skal man naturligvis rette sig efter. På den baggrund har jeg ikke grundlag for at foretage mig yderligere. Jeg mener iøvrigt, at de nuværende regler skal fastholdes, skriver Martin Henriksen i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.

Udlændinge- og Integrationsminister, Inger Støjberg (V), ville ikke kommentere den konkrete sag i januar. Det vil hun stadig ikke, og ministeriet henviser til det skriftelige svar, Inger Støjberg (V) gav dengang.

- Hvis man søger en permanent opholdstilladelse i Danmark, så må det være, fordi man ønsker at opholde sig i Danmark. Vælger man at rejse bort fra Danmark igen, så mener jeg, det er helt rimeligt, at opholdstilladelsen kan bortfalde.  Det bliver man vejledt om af Udlændingestyrelsen, og det kan man indrette sig efter, skriver ministeren.

Canadisk-fødte Trudy Vriend har mistet retten til at opholde sig i landet, selv om hun har boet her i 20 år, er dansk gift og har børn i Danmark.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.