Niels sejler med utilpassede unge: De kan ikke lære det her på land

Det socialpædagogiske projekt, skonnerten Jylland, vandt i weekenden en pris for sit arbejde med utilpassede unge.

Der findes ting, man kan lære på vand, som man ikke kan lære på land.

Det er i hvert fald skipper Niels Kristensens opfattelse. En opfattelse han i weekenden kun blev bekræftet i. Lørdag blev Niels Kristensens socialpædagogiske projekt på skonnerten Jylland nemlig kåret som 'Sail Training Organisation of The Year'.

Selv om han virker fast i troen på, at livet til søs er den helt rigtige løsning for de utilpassede unge, der bliver elever på skonnerten Jylland, så havde han ikke regnet med at vinde den fornemme pris. 

- Nej, det havde jeg bestemt ikke, siger han med et smil, der ser ud til at være svært at holde tilbage. 

- Det er stort. Det er noget af det største, man kan vinde inden for Sail Training. Det er den største anerkendelse, man kan få, når man sejler med sejltræningsskibe overhovedet. Så det er meget stort.

Undervisning til søs for unge på kanten

Det er den verdensomspændende organisation Sail Training International, der uddeler prisen. I konkurrencen deltog både organisationer og skibe fra hele verden, men det blev altså det socialpædagogiske skib fra Thy, der løb med prisen.

På skibet modtager eleverne skoleundervisning op til niende klasses afgangseksamen. Samtidigt modtager eleverne undervisning i søfart og de lærer at sejle et skib.

quotenår de har været med på havet og på de store sejladser, så får de et helt andet syn på tingene. De kan noget, og de finder ud af, at der er også noget til dem derude

Niels Kristensen, skipper og projektleder, skonnerten Jylland. 

Tim Jørgensen er en af de nuværende elever på skonnerten Jylland. 

- Mit liv det var sådan lidt på standby på et tidspunkt. Jeg havde været lidt i dårligt selskab. Det var ikke så godt for mig, siger Tim Jørgensen, der er 17 år gammel.  

- Før var jeg noget mere lukket. Jeg er blevet meget mere åben, efter jeg er kommet her, siger han.   

- Jeg kommer videre i livet. Det har været en meget stor glæde for mig, at komme herop, siger Tim Jørgensen, der kom til Thisted fra Aabenraa. Han har planer om at blive på skibet i hvert fald et år mere.

Netop historier som Tim Jørgensens er der mange af på skonnerten. Det mener skipper og projektleder Niels Kristensen. 

Syttenårige Tim Jørgensen har skiftet sit hjem i Aabenraa ud med et beskedent lukaf på skonnerten Jylland. Han satser på at blive i hvert fald et år endnu. 
Syttenårige Tim Jørgensen har skiftet sit hjem i Aabenraa ud med et beskedent lukaf på skonnerten Jylland. Han satser på at blive i hvert fald et år endnu. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVES

- Vi får da unge, som ikke synes, det giver mening i starten. Men når de har været med på havet og på de store sejladser, så får de et helt andet syn på tingene. De kan noget, og de finder ud af, at der er også noget til dem derude, siger Niels Kristensen. 

Opholdssted til søs
 

Det pædagogiske projekt hedder Andromeda og har egentlig hjemme i Snested. Men skonnerten ligger i Thisted og det meste af læringen foregår på vandet.  

Med Jylland sejler eleverne en del af året rundt til forskellige sejladser. Det er arbejdet med at blive klar til de store sejladser, der skal få de unge utilpassede elever til finde mere selvværd og tro på tingene. 

- Det er socialpædagogisk arbejde. Vi er et socialpædagogisk projektskib. Vi sejler med unge, der har været lidt på kanten og som har sociale problemer. Vi arbejder meget med ADHD og lignende diagnoser og unge med lignende adfærd, siger Niels Kristensen. 

- Det er unge, der har været på kanten af at kunne tippe over til at komme ud i et misbrug eller at komme ud i kriminalitet. De der unge, som skal samles op. Unge, som ikke helt har kunnet eller villet følge med, fordi de har haft andre ting at tænke på. 

Med titlen følger også en pris - Men med en vægt på 35 kilo.
Med titlen følger også en pris - Men med en vægt på 35 kilo.
Foto: Niels Kristensen

Skonnerten deltager blandet andet i Tall Ships Races, som er verdens største kapsejlads for træningsskibe. 

- Det giver så ufattelig meget. Det giver rygrad, selvtillid og selvværd at være med. At finde ud af at man kan noget andet end det man kommer fra. De unge får simpelthen et helt nyt mindset. De kommer til at tænke anderledes, og de skifter selvbillede.

- Fra at være en rod på gade, der ligger og kører knallert og laver ballade, så får de et selvbillede af en, der kan noget, og som er med i noget stort, som det er at få sådan et kæmpestort sejlskib som de ther til at fungere i dagligdagen, siger Niels Kristensen. 

For tiden ligger skonnerten Jylland til kaj i Thisted. Til foråret går det for alvor løs med sejladserne. 
For tiden ligger skonnerten Jylland til kaj i Thisted. Til foråret går det for alvor løs med sejladserne. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVES

- Man får glade unge mennesker ud af det, som kan noget og som også har fundet en vej og en indsats i livet.

Kunne man ikke lige så godt få den læring på land?    

- Nej, det kan du ikke. Når du kommer ud på et skib, så får du den der - vi er sammen om det her. Vi er et team, der får det her til at fungere. Et opholdssted på land, der sender man børnene ud i forskellige retninger hver dag til skole og uddannelse og alt muligt. Her er vi sammen om det hele. Vi tager ud på havet, og vi mister telefonkontakten. Vi mister kontakten med land i det hele taget, vi er nødt til at stå sammen, siger Niels Kristensen. 

- Det gør så, at vi kommer hinanden ved. De unge bliver nærværende. De begynder at tænke og arbejde på en anden måde, siger Niels Kristensen.  

Skipper Niels Kristensen og eleverne er samlet i kabyssen. 
Skipper Niels Kristensen og eleverne er samlet i kabyssen. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVES
 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Uddannelse.