Skal være klar, hvis ulykken sker: Naja må ikke gå udenfor hegnet

Beredskabsstyrelsen holder i den kommende tid de værnepligtige på kasernerne.

Normalt er de fri til at gå ud om aftenen og i weekenden, men sådan er det ikke længere for 320 værnepligtige ved Beredskabsstyrelsen.

De skal blive på kasernerne og må ikke engang gå over på den anden side af gaden for at handle. Det sker for at sikre, at Beredskabsstyrelsen kan opretholde et effektivt beredskab, samtidigt med at det holder risikoen nede for, at de værnepligtige bliver smittet eller smitter andre med coronavirus.

En af de værnepligtige, der derfor nu er fanget, er Naja Paakjær Mikkelsen. Hun er værnepligtig ved Nordjyllands Beredsskabsstyrrelse og ansat på beredskabscentret i Thisted.

- Man kan jo godt få sådan lidt økuller af at være spærret inde. Vi må ikke engang gå over vejen for at handle ind. Men for mit vedkommende synes jeg, at det er fedt at have en rolle i samfundet, som kan være afgørende. Og jeg er stolt af at kunne blive passet på, og sådan har jeg det på fornemmelsen, at de andre også har det, siger hun.

Beredskabsstyrelsens værnepligtige

Holder afstand

Naja Paakjær Mikkelsen fortæller, at de 69 værnepligtige i Thisted får tiden til at gå med at spille volleybold i hallen, spille brætspil og se fjernsyn. Men selvom der er tale om fællesaktiviteter, så må de ikke komme for tæt på hinanden, så blandt andet kontaktsport er udelukket.

- Det er jo lidt specielt at sidde og spille brætspil med en arms mellemrum til hver side. Generelt får vi tit at vide, at vi ikke skal stå så tæt i køerne. Vi bliver tit mindet om det, fortæller hun.

På kasernen er der blandt andet blevet stillet håndsprit op, mens de værnepligtige ikke længere sover i køjesenge, men i stedet senge, der er spredt ud. I kantinerne er der en tom stol imellem hver værnepligtig, når de spiser.

De værnepligtige spiller en vigtig rolle i beredskabet, fortæller chefvagt Lars Enevoldsen.
De værnepligtige spiller en vigtig rolle i beredskabet, fortæller chefvagt Lars Enevoldsen.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

Sket før

Det er ikke første gang, at værnepligtige ved Beredsskabsstyrelsen har fået frataget deres orlov, fortæller chefvagt ved Beredskabsstyrelsen Nordjylland Lars Enevoldsen.

- Vi har lukket portene, som vi kalder det, og inddraget de værnepligtiges weekendorlov. Det betyder, at de skal leve på centeret hele tiden og være klar i beredskab. Det er ikke en exceptionel speciel hændelse for os. Det gør vi, hver gang vi har en stor beredskabsmæssig situation. Eksempelvis hvis DMI varsler voldsomt vejr i hele eller dele af Danmark, så er vi klar, siger han og fortsætter:

- Vi er nødt til at tænke på vores værnepligtige. De er en stor del af vores beredskab. Vi er afhængige af, at de er her og kan løfte i beredskabet og hjælpe Danmark, hvis situationen opstår.

Der er i alt 320 værnepligtige hos Beredskabsstyrelsen. Her i landsdelen sidder der lige nu 69 i Thisted og 75 i Herning. Resten sidder i beredskabscentre i Næstved, Haderslev og Allinge.