Millioner på vej til testcenter for husstandsvindmøller

Millionprojekt skal gøre det nemmere at teste små og mellemstore vindmøller i Danmark.

Der er penge på vej fra staten til et testcenter med husstandsvindmøller, der skal placeres mellem Hundborg og Faddersbøl i Thy. 

Helt nøjagtigt bliver der givet 7,3 millioner til testcentret, der får tre testpladser til husstandsvindmøller med en højde på op til 25 meter.

Og det skaber glæde hos Tonny Brink, der er daglig leder af teststationen for små vindmøller ved Nordisk Folkecenters for Vedvarende Energi.

- Jeg er ellevild og glad. Folkecentret har ventet på det siden 2009, og nu sker det endelig, siger han.

I første omgang er der tale om et forprojekt, som bliver erstattet af et hovedprojekt til april, hvor der tilføres større kapital.

- Når vi så kommer i gang med det egentlig hovedprojekt, så skal vi gerne være i stand til at teste og certificere små vindmøller, siger Tonny Brink.

Med små vindmøller menes der vindmøller op til 200 kvadrameter bestrøget areal. 

Glade producenter

Det er dog ikke kun hos Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, at de er glade. For Brancheforeningen for Små og Mellemstore Vindmøller jubler også over udsigten til, at små og mellemstore vindmøller nu kan certificeres og testet i Danmark.

- Vi er utrolig glade for, at det endelig er lykkes at komme i gang med det her projekt. Det vil være med til at lave en gennembrydende eksport for de danske husstandsvindmøller, siger Morten Victor Petersen, der er formand for Brancheforeningen for Små og Mellemstore Vindmøller.

På sigt er det planen, at Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi skal have plads til seks vindmøller. 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Miljø.