Midt- og vestjyske kommuner er klar til at tage imod afghanske flygtninge

Hvis regeringen beder om hjælp, er blandt andet Thisted og Silkeborg klar til at huse flygtninge fra Afghanistan.

Flere midt- og vestjyske borgmestre melder sig klar til at modtage flygtninge fra Afghanistan, hvis Folketinget beder kommunerne om hjælp.

Det gælder blandt andre borgmesteren i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S).

- Vi har en opgave, vi skal have løst i Danmark, og dér står vi sammen. Får vi at vide fra Folketingets side, at opgaven skal ligge ude i kommunerne, så finder vi ud af at få det løst, siger Ulla Vestergaard.

Borgmesteren peger på, at Thisted Kommune tidligere har stået for driften af et asylcenter, og derfor mener hun, at kommunen står godt rustet, hvis det bliver nødvendigt. 

- Der er mange dedikerede folk, der meget hurtigt kan sætte sig ind i tingene. Så finder vi nogle løsninger - det har vi gjort tidligere, og det tænker jeg også, at vi kan nu, siger Ulla Vestergaard.

Bekymret for antallet

Borgmestrene i Holstebro og Morsø kommuner, HC Østerby (S) og Hans Ejner Bertelsen (V) er også klar til at hjælpe, hvis det bliver nødvendigt. Og det samme er Silkeborg Kommune ifølge borgmester Steen Vindum (V).

- Den måde, vi sammen med USA har forladt Afghanistan på, skriger på, at der kommer rigtigt mange flygtninge på et tidspunkt. Dér er vi en del af et stort fællesskab. Danmark skal tage sin part, og det skal Silkeborg også, siger han.

I første omgang handler det formentlig om afghanere, der har hjulpet de danske styrker i Afghanistan. Senere kan der kan der blive tale om en decideret strøm af flygtninge. 

Direkte adspurgt om den mulighed, siger Ulla Vestergaard.

- Når Folketinget beslutter, hvordan vi skal hjælpe flygtningene, så gør vi det ude i kommunerne. Så er det vores opgave at være understøttende i forhold til den opgave, vi får løst. Og vi løser tingene, når vi får opgaven.

Steen Vindum understreger, at han godt kan være bekymret for, hvor mange flygtninge der kommer. 

- Min bekymring er mængden. Det kan blive mange, og det kan blive svært at give så mange flygtninge en god oplevelse i Silkeborg. Men uanset hvad, skal vi påtage os det ansvar, siger borgmesteren i Silkeborg.