Mangel på arbejdskraft: Fyraftensmøde sendte Kezane i arbejde

Der er akut brug for arbejdskraft i hele landet. Også i Thy hvor man er særligt afhængige af international arbejdskraft. Det skal fyraftensmødet "living in Thy" gøre noget ved.

Hun er oprindeligt fra Indien, men har boet i Sjørring med sin mand siden 2018.

- Vi har været sammen i tre år nu.

Siden har Kezane Sudan brugt tiden på at lære dansk. Corona har nemlig gjort det svært at blive en del af Thisted.

- Hovedårsagen, til jeg er kommet, er for at vide, hvad jeg kan lave. I lang tid kunne jeg ikke se mig selv i nogle jobs, fordi jeg ikke har haft nok information om det, siger Kazane Sudan.

Derfor var hun i dag forbi til fyraftensmøde sammen med 135 andre internationale borgere.

I alt havde 13 stande taget opstilling – alt lige fra mulige arbejdspladser til lokale fritidsinteresser.

- Det er en velkomst til Thy, og så handler det om at sikre vores virksomheder fremtidig arbejdskraft, siger Trine Engholm Christensen, beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

De er nemlig afhængige af international arbejdskraft, og som i resten af landet står mange lige nu og mangler.


quoteHvis ikke vi havde udenlandsk arbejdskraft, så havde vi ingen produktion i Nordvestjylland.

Jens Holm, produktionsmanager på Sjørring Maskinfabrik

En af de tilstedeværende virksomheder mangler 6-8 medarbejdere. En anden står og mangler 10,  og en af de arbejdspladser, der står med åbne arme, er Sjørring Maskinfabrik. Her udgør international arbejdskraft over halvdelen.

- Hvis ikke vi havde udenlandsk arbejdskraft, så havde vi ingen produktion i Nordvestjylland, fastslår Jens Holm, produktionsmanager på Sjørring Maskinfabrik.

På Sjørring Maskinfabrik udgør international arbejdskraft over halvdelen af de ansatte.
På Sjørring Maskinfabrik udgør international arbejdskraft over halvdelen af de ansatte.
Foto: Mia Ostenfeld, TV MIDTVEST

Men der er også et liv uden for arbejdet.

- Det er jo ikke kun et arbejde, der er vigtigt. Hvis man skal bosætte sig, er det vigtigt med arbejde, men også hvad der er, når man har fri fra arbejde, påpeger Trine Engholm Christensen, beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

Bingo

Efter en rundtur hos de forskellige virksomheder og hoved og arme fyldt op med ny information har Kazane Sudan fået lidt at tænke over.

- Inden jeg kom her, havde jeg ikke så høje forventninger, men nu er mine forventninger blevet indfriet, så jeg har snakket med Sjørring Maskinfabrik, og de er bogstaveligtalt kun 10 minutter væk fra mit hus. De kigger efter medarbejdere, og det vidste jeg ikke før, siger hun.

Siden 2008 er der kommet 31.000 nye internationale medarbejdere til i Region Nordjylland. Det svarer til en stigning på 98 %.