Månegrisprojekt i Thy er kommet i vanskeligheder

Den nye ejer af jorden, hvor et forsøgsprojekt med svineproduktion var planlagt, har ikke planer om at gøre månegrisprojektet til virkelighed.

Det ambitiøse månegrisprojekt i Thy er løbet ind i alvorlige vanskeligheder. 

Projektet skulle efter planen producere svin med den nyeste teknologi og sikre en stabil leverance til slagteriet Tican. Svinestalden skulle ligge på den jord, der tilhører gården Egebaksande. Men nu siger den nye ejer af Egebaksande, Jørgen Holm Vestergaard, til Nordjyske, at Månegrisprojektet ikke indgår i hans planer.

- Jeg har stor sympati for, at der bliver eksperimenteret med nye staldformer, som er gode for miljøet og dyrevelfærden og som skaber arbejdspladser. Men vi har ikke været en del af projektet, og det indgår ikke i vores planer, siger Jørgen Holm Westergaard.

I forvejen ejer Jørgen Holm Westergaard gården Rosvang, den anden store gård på den tidligere søbund vest for Thisted. Her har han opbygget en produktion af grise, der skal bruges til avl og ønsker ikke en ny svineproduktion tæt på sin egen. 

- Vi har højeste sundhedsstatus. Så det er aldrig en fordel, hvis der er andre svineproduktioner tæt på, siger Jørgen Holm Westergaard.

Søren Overgaard, en af partnerne i månegrisprojektet, respekterer Jørgen Holm Westergaards beslutning.

- Det er fuldstændig fair at han har andre planer. Men jeg er skuffet på Thys vegne, at man ødelægger tingene for sig selv, siger Søren Overgaard, med henvisning til den langs sagsbehandling.

Månegrisprojektet er også kendt som Apollo Thy. 

2:27