Lige før lukketid: Malet tapet er kommet på museum

I den seneste udstilling på Museum Thy er det thyboerne selv, der har valgt, hvad der skal udstilles.

Inden Museum Thy i 2021 rykker i nye lokaler, bliver der lavet en sidste særudstilling i den gamle, gule villa på Jernbanegade i Thisted. Det er en helt særlig udstilling, hvor det ikke er personalet, der har bestemt, hvad der skal udstilles.

quoteKunsten er at få fortidens genstande til at sige nutidens mennesker noget, og det er virkelig lykkedes.

Charlotte Boje H. Andersen, Museumsinspektør, Museum Thy

Den magt er nemlig blevet overdraget til folket, og det er der kommet alle mulige interessante alternative kunstværker ud af.

- Kunsten er at få fortidens genstande til at sige nutidens mennesker noget, og det er virkelig lykkedes på den her måde, siger Charlotte Boje H. Andersen, der er museumsinspektør på Museum Thy.

Det er thyboerne selv, der har fået lov til at bestemme udstillingens indhold. Det har gjort, at man nu skal vænne sig til at se på blandt andet gamle reklamer fra Thisted Bryghus og på den lokale købmands gamle regnskaber, når man går en tur på det lokale museum.

- Jeg har valgt et stykke malet tapet. Det har jeg gjort, fordi det er et fantastisk stykke håndværk, og så har det lidt med mit eget håndværk at gøre, fortæller Thomas Munk, der er skiltemaler fra Stragstrup.

- Jeg har valgt en kontrabog fra Vangsø købmandshandel. Den viser, hvordan det har været en væsentlig del af økonomien i lokalområdet, at man kunne aflevere nogle bær oppe hos købmanden i bytte for varer fra butikken, siger Else Østergaard Andersen, der er leder af Nationalpark Thy og fra Faddersbøl.

Når Museum Thy åbner i nye lokaler, er det lige på den anden side af vejen i Jernbanegade nummer 11.

 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.