Kystsikring glæder sommerhusejere: Er flere gange løbet panden mod muren

Det er blevet besluttet, at Sunddraget på Thyholm bliver kystsikret mod oversvømmelser og erosion af kystlinjen.

Formand for Grundejerforeningen Sunddraget er en glad mand. Foto: Rasmus Krieger Jensen

Det bringer stor glæde til sommerhusejerne omkring Sunddraget på Thyholm, at de nu kan se frem til, at flere års kamp snart slutter.

Vi føler, at vi er løbet panden mod muren et par gange med Kystdirektoratet.

Magnus Schødt, formand, Grundejerforeningen Sunddraget

Efter fem stormfloder og flere oversvømmelser har Struer Kommune i samarbejde med grundejerne nu besluttet, at der skal kystsikres.

Læs også Redningsplan på vej: Sunddraget bliver nu kystsikret

En af dem, der især har kæmpet sine kampe med oversvømmelserne, er Magnus Schødt. Han er formand for Grundejerforeningen Sunddraget.

Indtil september 2018 var det op til Kystdirektoratet at beslutte, om et område skulle kystbeskyttes. Men siden har det været op til kommunerne, og det har hjulpet for sommerhusejerne omkring Sunddraget.

- Det har gjort det meget, meget nemmere. Vi føler, at vi er løbet panden mod muren et par gange med Kystdirektoratet. Men kommunen har vist en fin forståelse. Det har gjort det betydeligt nemmere, siger Magnus Schødt.

Fakta om kystsikringen

  • Kystsikringen omkring Sunddraget kommer til at bestå af et jorddige på 1,26 km samt ni stenhøfder på 20-25 meter.
  • Diget bliver opbygget af en lerkerne, som afhentes i nærliggende jorddepoter og grusgrave. Når leret bliver komprimeret i diget, betyder leret, at vand ikke kan trænge igennem.
  • Diget bliver dækket af muld og græs.
  • Som supplement til den vandtætte lervold skal HedeDanmark også etablere ni stenhøfder, der kommer til at gå fra stranden og omkring 20-25 meter ud i vandet. Høfterne skal sørge for, at sand fra stranden ikke blive transporteret væk af bølger, men kun flytter sig mellem høfderne, og dermed forebygge kysterosion.

Ejendomsværdi sikres

Det er ikke kun sommerhusejerne, der glæder sig over beslutningen.

Også Marianne Bredal, der er formand for Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget i Struer Kommune trækker på smilebåndet.

Kystbeskyttelsen betyder nemlig, at området fortsat vil være attraktivt.

- Det er jo helt afgørende for, at der fortsat skal være en fornuftig værdi på ejendommene i området, at man kan sikre sig, at man ikke bliver oversvømmet med de store storme, vi har set de seneste år, siger Marianne Bredal.

Arbejdet med at kystsikre området begynder allerede i løbet af januar.

02:26

På to årtier har hele fem stormfloder og flere oversvømmelser ramt området - men nye regler betyder nu, at der bliver kystsikret.

Luk video