Kystredningstjenester mangler folk: - Vi kører på minimum meget af tiden

For 10 år siden var der lange ventelister til at blive deltidskystredder, men de tider er forbi. Nu spejder kystredningstjenesterne flere steder langt efter mandskab.

2:19
Hos Kystredningstjenesten i Hanstholm er der nu så stor mangel på deltidsansatte, at stationslederen frygter, at der er opgaver, som han ikke kan løse. Det er ikke det eneste sted, hvor de kæmper med at lokke folk til.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Man får 167 kroner i timen, når alarmen lyder, og 1600 kroner om måneden for at være standby som deltidskystredder.

Men det er åbenbart ikke nok til at lokke folk til jobbet. Kystredningstjenesterne i både Hanstholm og Thorsminde mangler akut folk til at bemande redningsbådene.

- Jeg kan ikke huske, at det nogensinde har været dårligere, end det er nu. Vi kører på minimumsmandskab det meste af tiden, siger Morten Olsen, der har været kystredder i Hanstholm de seneste 21 år.

Normalt skal de være otte deltidsansatte for at dække behovet ved større operationer, hvor begge både skal i aktion. Men nu er de nede på fire - og faktisk er reelt kun to til rådighed.

- En er sygemeldt og den anden er på kursus i lang tid, siger Morten Olsen, og uddyber:

- I værste tilfælde kan vi blive nødt til kun at afgå med én enhed, så skal vi vurdere, om vi vil lade skibet brænde eller samle folk op.

Bjarne Mikkelsen er stationsleder på Kystredningstjenesten i Thorsminde. Han kigger også langt efter deltidsansatte reddere.
Bjarne Mikkelsen er stationsleder på Kystredningstjenesten i Thorsminde. Han kigger også langt efter deltidsansatte reddere.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Thorsminde også presset

Længere nede ad kysten i Thorsminde er situationen altså lignende.

- Jeg tror simpelthen, at folk prioriterer deres familier og fritidsinteresser, siger stationsleder Bjarne Mikkelsen.

Og så handler det også om geografi, vurderer han. En deltidskystreder skal nemlig være klar til at rykke ud og hoppe i redningsbåden inden for 15 minutter.

- Når vi har det kvarter, så kan det ikke hjælpe, at man bor i Ulfborg eller Holstebro. Det tager for lang tid, siger han.

Løsning kan være heltidsansatte

Spørger man fiskeriet, så vil de ikke være tjent med en amputeret kystredningstjeneste, når uheldet er ude. De peger på en anden løsning end deltidsansatte.

- Man må jo kigge på, om man skal ansætte nogle flere på fuld tid. Selvom det koster flere penge, så er det vejen frem, siger Jan Hansen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening.

Den idé er man dog ikke med på i regeringspartiet. Socialdemokratiets beredskabsordfører, Jan Johansen, vil dog gerne tage sagen op på Christiansborg, og så opfordrer han redningstjenesterne til selv at sprede budskabet.

Men i Hanstholm mener Morten Olsen, at de i forvejen har afprøvet den teori.

- Det har været i avisen, det har været i radioen. Jeg synes, vi har prøvet alt muligt, og vi har ikke fået en eneste henvendelse her fra byen det seneste år, siger han.