Kvindesamfundet om angreb på borgmester: En gammeldags kønsopfattelse

Borgmesterens køn har intet med sagen at gøre, siger Dansk Kvindesamfund om kommentar til Ulla Vestergaard fra mandlig politiker i Thisted.

Borgmesteren i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard.
Borgmesteren i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det vidnede om en gammeldags kønsopfattelse, da den konservative byrådspolitiker Jørgen Andersen kom med hentydninger til Thisteds borgmester Ulla Vestergaards (S) køn under en debat i byrådssalen den 17. september. 

Sådan lyder vurderingen fra Helena Gleesborg Hansen, der er næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.

- Man bliver lidt træt, når man hører den slags. Det minder om det, vi kunne høre i det forrige århundrede, da vi kæmpede for kvinders stemmeret. Jeg havde håbet, at vi var kommet længere, siger hun.

Jørgen Andersens kommentar faldt under en debat om udviklingen på havnen i Thisted - og lød således:

"Der er ingen, der har (talepause.... red. ) til at føre det ud i livet. Og slet ikke nu, hvor det er en kvindelig borgmester".

Helena Gleesborg Hansen tøver ikke med at betegne udtalelsen som sexistisk. 

- Han henviser jo til hendes køn som kvinde. Men hvad har hendes køn reelt set med sagen at gøre? Intet. Og det er og burde også være fuldstændigt irrelevant. Hun er lige så beslutningsdygtig, som havde hun været en mandlig borgmester.

Helena Gleesborg Hansen er næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.
Helena Gleesborg Hansen er næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.
Foto: TV MIDTVEST

Næstforkvinden peger på, at der er en skæv kønsfordeling i politik og mener, at nedladende kommentarer kan have en uheldig effekt. 

- Politik er desværre stadig et overvejende mandsdomineret felt. Det burde være for alle, uanset køn, men kommentarer som denne kan gøre, at færre kvinder har lyst til at gå ind i politik, siger hun.

I 2017 viste en rundspørge i Altinget, at hver femte kvinde i kommunalpolitik har oplevet sexisme, og Helena Gleesborg Hansen peger på, at flere undersøgelser viser, at kvindelige politikere generelt er meget udsatte i den offentlige debat. 

- Man skal desværre have tyk hud som kvindelig politiker. Mandlige politikere får også ubehagelige kommentarer og trusler, men slet ikke så grove sexistiske kommentarer eller trusler om voldtægt, siger Helena Gleesborg Hansen.

Ulla Vestergaard har selv betegnet Jørgen Andersens udtalelser som under lavmålet og mener, at der er brug for, at politikerne reflekterer over, hvordan de taler til hinanden.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at træffe Jørgen Andersen for en kommentar. 

2:12
Kommentarer under bæltestedet hører ikke hjemme i byrådssalen ifølge borgmester i Thisted Ulla Vestergaard
 
 
Foto: TV MIDTVEST