KulTHYvator forvandler faldefærdige huse til kunst

KulTHYvator river faldefærdige huse ned og laver kunst i samarbejde med borgerne i Thisted Kommune. I dag har børn fra Hørdum sat gang i sidste projekt.

Børnene har lavet flaskepost, der plantes med træerne. De er til fremtidige generationer. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Før lå byens gamle slagterforretning på grunden. Thisted Kommune købte huset på tvangsaktion i november 2018. Prisen var 57.022 kroner. Foto: Thisted Kommune

1 af 2

Væk med faldefærdige huse og ind med kunst og kultur.

Det er filosofien bag KulTHYvator - et projekt, der skal give forandring og fornyelse i landsbyerne i Thisted Kommune.

- Det skal være skønnere at bo i Thisted Kommune, og det skal skabe noget sammenhold i byerne, fortæller Rene Meldgaard Nielsen, der er projektleder for byfornyelse i Thisted Kommune.

Projektet er et samarbejde mellem byens borgere, tre kunstnere og Thisted Kommune. og det skal gøre byerne mere attraktive.

Mie Rømer Andreassen fra 6. klasse har interviewet Bodil Jensen fra byen. Nu ligger interviewet i en flaske under jorden. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Flaskepost til senere generationer

Hørdum er den sidste by, der er med i KulTHYvator for denne gang. Her er et hus blevet revet ned og murstenene derfra er blevet til en kugle.

Og i dag planter byens skoleelever træer og flaskepost. Flaskeposten indeholder et interview, som en af byens børn har lavet med en anden beboer. 

- Jeg synes, at det er meget fedt. Også når jeg får børn og kan komme herud og vise dem det, siger Mie Rømer Andreassen fra 6. klasse.

Der er en helt speciel mening med at grave flaskepost ned under træerne til fremtidige generationer.

- Interviewene med børnene og borgerne fra byen symboliserer, hvad der også skal ske i fremtiden. At vi har den yngre generation med, fortæller Rene Meldgaard Nielsen.

00:33

Børnene i Hørdum planter træer.

Luk video

PROJEKTERNE I DE SEKS BYER

2018

Snedsted: "En by i blomstring."

 

Sjørring: Et bord med en støbning, der er en sammensmeltning mellem Sjørrings infrastruktur og et gammelt vikingesmykke, der er fundet i Sjørring.

 

Hundborg: 5-6000 mursten er blevet renset og er støbt til en ny sokkel.

 

2019

Bedsted: "Fortid, Nutid, Fremtid."

 

Hørdum: "Træ. Samling. Kugle."

 

Vestervig: "Vestervig trapperne."

Se mere

Skaber sammenhæng

Projektet begyndte i klyngelandsbyerne Snedsted, Sjørring og Hundborg i 2018. I 2019 kom Hørdum, Vestervig og Bedsted med.

- Det store mål med det her projekt, det er at skabe sammenhæng i byen og få byens borgere involveret i at skabe nogle byrum, siger Rene Meldgaard Nielsen, projektleder for byfornyelse i Thisted Kommune.

KulTHYvator er støttet af Statens Kunstfond og Thisted Kommune. De håber på støtte igen næste år, så de kan udbrede projektet til flere landsbyer.

Kuglen går også under navnet forandringskuglen. Den er lavet af mursten fra huset, der er blevet revet ned. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det er byens gamle slagterforretning, der før lå på grunden.

Thisted Kommune købte huset på tvangsaktion i november 2018. Prisen var 57.022 kroner.

Se billedet af den gamle slagterforretning øverst i artiklen.