Kontor i naturskønne Thy: Fællesskaber giver mulighed for ny form for arbejdsliv

Vestkysten er blevet et alternativ til storbyens ræs. Mange har fundet ud af, at man kan arbejde remote – altså tage arbejdet med derhen, hvor man gerne vil leve.

Marie Astrup og Marie Louise Klitgaard Nielsen blev enige om at starte et sted, hvor de kunne samle folk. Det blev til Værft 200 i Hanstholm, som du måske lige kan ane i baggrunden.
Marie Astrup og Marie Louise Klitgaard Nielsen blev enige om at starte et sted, hvor de kunne samle folk. Det blev til Værft 200 i Hanstholm, som du måske lige kan ane i baggrunden.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Vesterhavet, vildtreservatet, dyr og liv. Naturen er den helt store grund til at Marie Astrup og familien i efteråret flyttede fra København til Thy. Og jo, så får man da også lidt flere mursten for pengene.

- Det var da også et incitament for at komme herop, hvor vi bare kunne få noget federe og større, siger hun.

Og drømmen, den var allerede prøvet af. Under de to store corona-nedlukninger, hvor både forældre og børn alligevel var hjemsendt, lejede familien et sommerhus i området og fandt ud af, at både hun og hendes mand sagtens kunne tage deres arbejde med til den anden ende af landet.

- Vores samarbejdspartnere og min mands kollega fangede jo hurtigt at arbejde på Teams. Så nu vidste vi, at alle godt kunne finde ud af at arbejde digitalt, og så turde vi godt tage chancen, siger Marie Astrup.

Hun har sit eget firma ’Op og ned’, hvor hun designer byrum til børn.

Ikke holdbart

I september flyttede familien ind i deres nye hus i Klitmøller, og i første omgang sad Marie Astrup hjemme og arbejdede. Men efter to års corona og rigtig meget hjemmearbejde, var det ikke en holdbar løsning.

- Jeg er total dårlig til at sidde alene. Når man arbejder otte-ti timer om dagen, så er det bare mange timer at sidde alene. Jeg manglede andre mennesker, der også var i gang med at arbejde, så man lige kunne grine over kaffemaskinen eller få luftet en frustration, siger hun.

Derudover savnede hun den faglige sparring, hun fik på sit gamle kontorfællesskab i København.

- Jeg er jo flyttet til, så jeg kender ikke nogen. Jeg har ikke det netværk af vidensfolk, kreative og arkitekter, som jeg havde i København. Så jeg klagede min nød til Marie Louise og sagde, at jeg mangler at vide, hvem de er, og hvor de er, husker Marie Astrup.

Både arbejdsfællesskab og forening

Marie Louise Klitgaard Nielsen bor også i Klitmøller og er projektleder hos Kulturkanten. De to kvinder blev enige om at starte et sted, hvor de kunne samle folk. Det blev til Værft 200 i Hanstholm, som åbner her i maj.

- Vi er både et arbejdsfællesskab og en forening, der hedder Værft 200, hvor vi rigtig gerne vil samle alle folk, der vil noget og ved noget i Thy, siger Marie Astrup.

- Vi vil netop give grundlaget for, at man bliver bedre til at arbejde sammen med andre vidensarbejdere og selvstændige i området, i stedet for at man skal hive konsulenter ind udefra, som man har stor tilbøjelighed til at gøre i mange store entrepriser i Thy, supplerer Marie Louise Klitgaard Nielsen.

De to kvinder arbejder lige midt i det, som er grunden til, at de bor i Thy.
De to kvinder arbejder lige midt i det, som er grunden til, at de bor i Thy.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Fysisk ligger arbejdsfællesskabet Værft 200 lige midt imellem Vesterhav, vildtreservat og den rå industrihavn i Hanstholm. Her er der nemlig masser af kvadratmeter til store modeller, workshops og ikke mindst andre kloge hoveder.

På den måde er selv kontorpladsen bare en meget lille del af det. For eksempel skal alle spise frokost sammen hver dag klokken 12. Der er også en ugentlig fælles morgenmad, og så er der en fast politik om, at alle sejre skal fejres. Så champagneglassene, de er købt ind.

- Det er et fællesskab, hvor man vil hinanden og vil andre. Og måske kan det være, man finder nogle nye arbejdsfællesskaber alene, fordi man kommer her i huset, siger Marie Louise Klitgaard Nielsen.

Det kan måske endda være med til at tiltrække flere folk til området.

- At de også tænker, hvis jeg bare kan sidde med nogen og arbejde, kan jeg jo flytte hvor som helst hen. Så kan jeg også flytte til Thy, siger Marie Astrup.

Her findes alle typer

Det er også muligt bare at slå sig ned på en camperplads et par dage, hvis man for eksempel bare er i Thy på ferie og har brug for at sted at arbejde. De åbne døre skal nemlig give Værft 200 mere liv, som da en fisker, der ellers normalt holder til i sin båd, samme formiddag kiggede forbi.

- Og lige pludselig har han inviteret sig selv på kaffe i næste uge. Det er ikke folk, vi ellers ville møde i vores dagligdag. Og det er bare helt vildt rart ved Hanstholm. Her findes alle typer, siger Marie Louise Klitgaard Nielsen og fortsætter:

- Og så er det rart at være i et hus, hvor naturen ligger lige udenfor. Og man kan cykle herop, løbe en morgentur, gå sammen op på Madbaren og spise frokost og få en fyraftensøl eller gå ned og bade sammen på stranden. Vi er bare lige midt i det, som er grunden til, at vi bor i Thy, hver dag når vi går på arbejde heroppe. Og det giver bare 100 procent mening for mig.

Herunder kan du se 'Kontorfælleskaber på kysten'