Konsekvens af fiskeriaftale: Fisker sælger kutter og 12 mister jobbet

Hanstholm-fisker kan ikke købe de kvoter, han ønsker. Nu har han solgt sit skib. Det betyder samtidig, at 12 fiskere har mistet jobbet. Han giver folketingspolitikerne Ib Poulsen og Simon Kollerup skylden.

Brian Bloch Larsen har solgt sit skib. Ifølge ham er det den nye fiskeriaftale, der spænder ben for forretningen.
Brian Bloch Larsen har solgt sit skib. Ifølge ham er det den nye fiskeriaftale, der spænder ben for forretningen.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Indtil for ganske nyligt var Brian Bloch Larsen fisker og ejer af 49 procent af kutteren "HM349 Stefanie", der hører til i Hanstholm. Men regeringens nye fiskeriaftale har sat en kæp i hjulet for forretningen, mener fiskeren, og derfor har han måtte opgive og sælge båden til Norge. Det betyder, at 12 fiskere har mistet deres job.

- Det er den politik, som de har ført til torvs, der er skyld i det, der sker. Vi kunne godt have drevet det videre, men den plan vi har haft for forretningen, den er simpelthen savet over ved knæene, siger Brian Bloch Larsen. 

På Facebook takker han socialdemokraten Simon Kollerup og Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti for den fiskeriregulering, der kom med fiskeriaftalen i november sidste år. Den skulle omfordele kvoterne, så det ikke kun var kvotekonger, men også mindre fiskebåde, der fk andel i kvoterne. Men for fiskerne ombord på HM349 blev det altså begyndelsen på slutningen. 

- Takket være Simon Kollerup og Ib Poulsens tåbelige nye fiskeriregulering fik vi kun 17 måneder ombord i den nye båd inden de savede vores forretningsplan over ved knæene.. Hvis det er fremtiden for dansk fiskeri, siger jeg tak for kaffe, lyder det blandt andet i Brian Bloch Larsens opslag.

Problemet for Hanstholm-fiskeren er, at storfiskeren Henning Kjeldsen ejede 51 procent af kutteren, der nu ligger i Thyborøn. 

- Henning er i loft med de kvoter, og det smitter så af på min forretning, for når jeg har butik sammen med ham, kan jeg ikke gøre noget selv, forklarer Brian Bloch Larsen, der startede forretningen i samarbejde med Henning Kjeldsen, fordi han ikke selv havde midlerne til det.

Kollerup: Aggressiv handling

Simon Kollerup, en hovedarkitekterne bag fiskeriaftalen, er i dag uforstående overfor Brian Bloch Larsens handling. 

- Jeg synes jo, at det er en meget aggressiv handling, der er foregår herfra kvotekongens side med at sælge det her skib til Norge. Det er jo ikke noget hverken Ib Poulsen, jeg eller resten af hele Folketinget, som jo står bag den her politik, har et ansvar for, at man sælger til et andet land. Det er rigtigt, at vi vil gerne have kvotekongerne ud af dansk fiskeri. Vi vil gerne passe på Hanstholm Havn og andre havne, men at sælge til Norge ser jeg sådan set mere som en fjendtlig handling fra hans side. Det er ikke noget, vi har krævet fra nogen, lyder det. 

Han håber ikke, at salget betyder, at kvoterne ryger til Norge. 

- Det, vi ønsker os nu, er, at Brian Bloch Larsen forhåbentlig kommer i arbejde på en anden båd igen, og at vi får holdt kvoterne, for det er dem, der er vigtige, hjemme i Hanstholm.

Borgmester: - Det er øv

Thisted Kommunes borgmester og Kollerups partifælle, Ulla Vestergaard (V), indkalder mandag de nordjyske fiskerikommuner til møde. 

- Det kan godt være, at vi kan få lavet nogle rammevilkår, hvor investorer også kan se sig selv i at investere i kutter, der ligger i Hanstholm, siger hun. 

Hun håber, at de nye norske ejere af HM349 vil fiske og lande i Hanstholm. 

- Det er øv, at man flytter arbejdspladsen, kutteren, fra vores lokalområd. Men som sagt så kan man stadig fiske herude, siger hun. 

17 måneder nåede HM349 at sejle med Brian Bloch Larsen ved roret og Kjeldsen som primær investor. 

3:23
En lokal fisker kan ikke købe de kvoter han ønsker, og har nu solgt sit skib. Det betyder samtidig at 12 fiskere har mistet jobbet.