Kommuner sparer penge ved at handle mere på nettet

Kommunerne kan spare mange penge ved at handle mere på internettet.

Hvis børnehaver, skoler og ældrecentre i højere grad begynder at handle på internettet frem for i fysiske forretninger, vil kommunerne spare tid og penge, viser erfaringer fra flere kommuner, det skriver DR MIDTVEST.
    
- Der er rigtig mange penge at hente i det her, siger kommunaldirektør Ulrik Andersen fra Thisted Kommune til DR MIDTVEST.
    
På landsplan køber kommunerne varer og tjenesteydelser for 100 milliarder kroner om året. I Thisted Kommune løber det årligt op i cirka 800 millioner kroner.
    
- Så der skal ikke spares ret mange procent, før der er et stort potentiale, konstaterer kommunaldirektøren.
    
Det seneste år har Thisted og 19 andre kommuner digitaliseret deres indkøb, og det ender i et inspirationskatalog, som Kommunernes Landsforening (KL) står bag. Kataloget, som udkommer til maj, skal gøre det tydeligt for andre kommuner, hvordan de kan gribe arbejdet med e-handel an.
    
I Thisteds e-handelssystem er der omkring 30.000 varer, og det giver overblik og sparer tid, når lederen af skolen eller plejehjemmet skal købe ind.
    
- Der er få hænder, der skal ind omkring et indkøb. Digitalt er tingene sat op, så de bliver faktureret med det samme, forklarer kommunaldirektør Ulrik Andersen.
    
Dog kan kommunerne risikere at udelukke de lokale leverandører, som har svært ved at konkurrere med de store selskaber, når det gælder e-handel. Det erkender Ulrik Andersen:
    
- Det kan godt udfordre de lokale leverandører, men vi har fokus på at få de lokale leverandører ind i systemet, og de første er allerede med.
    
DI Handel står bag konkrete anbefalinger til, hvordan kommuner, it-leverandører og vareleverandører i fællesskab kan løse nogle af de praktiske problemer med elektroniske indkøb.
    
Det kan for eksempel være et problem med en faktura og betalingen, som bliver bremset, fordi systemerne ikke opererer med lige mange decimaler.
    
- E-handel er et godt redskab til at øge compliance og forbedre indkøbsprocesserne. Derfor er det vigtigt, at vi får ryddet op i de ting, der i dag besværliggør e-handlen. Ofte bunder problemerne i manglende kendskab til, hvordan tingene ser ud på den anden side, udtaler chefkonsulent i Dansk Industri Handel, Line Stentoft Andersen i en pressemeddelelse.
    
I alt 20 kommuner er med i projektet: Albertslund, Esbjerg, Frederiksberg, Horsens, Rødovre, Tønder, Vejen, Vejle, Holstebro, Hjørring, Frederikssund, Favrskov, Kolding, Viborg, Thisted, Herning, Holbæk, Rudersdal, Glostrup og Hvidovre kommuner.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Forbrug.