Kladdehæfter og øl til frokost: Gymnasium holder skoledage som i 60'erne

I to dage er Thisted Gymnasium sendt tilbage til 60'erne. Computere og lommeregnere er forsvundet - slips og gode manérer er fundet frem.

2:09
På Thisted Gymnasium har man i anledning af skolens 75-års jubilæum skruet tiden tilbage til begyndelsen.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Her til morgen var han kommet til at slå fødderne op på bordet. 

- Så fik jeg meget skrapt at vide, at det måtte jeg ikke. 

Markus Munk Jensen fra 3. G på Thisted Gymnasium er i to dage sendt tilbage til en undervisningsform, som den var i 1960'erne. 

Mange er iklædt ældre klæder, strømmen er taget af tavlerne, så det er tilbage til hvidt kridt og blyanter, hvis man skal tage noter.

- Først er man jo lidt skeptisk. De tager ens telefon og computer. Men jeg må sige, jeg kan egentlig godt lide det, siger Markus Munk Jensen og fortsætter.

- Det er lidt svært at skrive i hånden, det er man ikke vant til. Men der er mere ro. Man bliver ikke afledt af facebook eller andet på internettet. 

Markus Munk Jensen var skeptisk, men er positivt overrasket over undervisning på gammeldags manér
Markus Munk Jensen var skeptisk, men er positivt overrasket over undervisning på gammeldags manér
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Alle var spændte

Thisted Gymnasium runder 75 år, og det er i den anledning, de har besluttet at lade eleverne opleve to dage, som de kunnet have set ud i 60'erne. 

Også på kantinens menukort kan man se tegn på nye gamle tider. Til gengæld bliver der serveret kolde øl til frokost.

- Jeg har selv været en smule bekymret, for hvordan det hele skulle gå, men det er endt rigtig godt, det har været rigtig sjovt, og alle har leget med, siger rektor, Søren Christensen.

En del af legen handler om disciplin. Skal man til tandlægen, skal man forbi rektors kontor og have lov. Ligeledes skal man den vej, hvis man har dummet sig.  

- Hvis eleverne er kommet for sent, er de blevet sendt herned, og de har leget med på den irettesættelse, der har været, siger Søren Christensen. 

Der er i sagens natur også nogle ændringer i de remedier, man kan benytte sig af til timerne.

Ifølge kemi-underviser Lisbeth Tavs Gregersen foregår en del naturvidenskabelig undervisning faktisk analogt også i dag. Men smarte lommeregnere, computer-modeller og smart måleudstyr må de klare sig uden.

Pauserne ændrer sig

Listbeth Tavs Gregersen ser til gengæld noget interessant mellem eleverne, når de er frataget nutidens moderne instrumenter.

- Alene det, at de ikke har deres telefoner med sig, gør at der er nogle andre dynamikker i spil, siger hun.

Lisbeth Tavs Gregersen havde klædt sig på til den gamle dags undervisning
Lisbeth Tavs Gregersen havde klædt sig på til den gamle dags undervisning
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Netop det kan rektoren genkende. Mellem timerne interagerer eleverne på en anden måde. Normalt lyser skærme op i ansigterne på de fleste i pauserne, men nu er der fundet spillekort og skakbræt frem. 

- Vi bliver mere bevidste om, hvad den menneskelige kontakt betyder. Det er jo en overvejelse, som vi også skal diskutere fremover. Kan vi bruge noget af det her fremadrettet, siger Søren Christensen.

Messenger-beskeder er skiftet ud med sedler

Markus Munk Jensen fra 3. G, der sidder på skolebænken, hæfter sig blandt andet ved, at religionsundervisningen foregår fra et noget andet udgangspunkt.

- For eksempel omtaler vi inuitter som eskimoer, så det er så 'unwoke', som det overhovedet kan blive, siger Markus Munk Jensen.

Han fortæller dog også, at eleverne ikke er stoppet helt med at kommunikere i timerne, selvom computeren og mobiltelefonen er forsvundet.

- Det er jo sjovt, man ser på gamle film, hvordan eleverne rækker hinanden beskeder på sedler. Det gør vi også nu, siger han. 

Underviser Lisbeth Tavs Gregersen har ikke opdaget florerende sedler i sin undervisning. Men så var kommunikationen vel i virkeligheden også mislykkedes.

Den gamle skoleform fortsætter på Thisted Gymnasium indtil fredag, hvor det hele kulminerer med en stor 60'er-fest.