Kims bagerdrøm brast, men et andelsbageri i Thy opstod

En gruppe lokale i Thy har skabt et brødfællesskab med 46 amatørbagere, der skiftes til at bage til hinanden. På den måde kan alle medlemmer få friskbagt brød hver uge.

Efter to år måtte Kim Kjeldager (tv.) fra Klitmøller acceptere, at bagerdrømmen ikke var økonomisk mulig. Nu er han i stedet andelshaver i Brødfællesskabet 11/11 sammen med 45 andre medlemmer.
Efter to år måtte Kim Kjeldager (tv.) fra Klitmøller acceptere, at bagerdrømmen ikke var økonomisk mulig. Nu er han i stedet andelshaver i Brødfællesskabet 11/11 sammen med 45 andre medlemmer.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

For nogle år siden havde Kim Kjeldager fra Klitmøller en drøm. Han ville lave godt brød til thyboerne. Så han sagde sit konsulentjob op og startede et bageri.

Desværre måtte han efter to år slukke dejmaskinen, fordi det ikke var muligt at leve af forretningen.

- Det var hårdere, end jeg havde regnet med, og det krævede mere tid, end jeg havde regnet med, siger Kim Kjeldager.

Mens bageren gik i gang at afvikle bageriet, fik lokalmiljøet - med Mathias Krogsgaard Nielsen fra Klitmøller i spidsen - en ide.

- Jeg er tilflytter til Thy, og det eneste, jeg savnede heroppe, var egentlig godt brød, efter Kim lukkede sit bageri ned, siger han.

- Så jeg foreslog Kim, at vi kunne lave et brødfællesskab, så vi var nogle familier, der bagte sammen, fortæller Mathias Krogsgaard Nielsen, der i dag er formand for brødfællesskabet.

Den ide var bagermester Kim Kjeldager med på, og hurtigt fik de en arbejdsgruppe op at stå.

Fortsætter som forretning

Nu har de skabt et andelsbageri med navnet Brødfællesskabet 11/11, hvor 46 amatørbagere er gået sammen om en bageplan, hvor de skiftes til at bage til hinanden og på den måde får friskbagt brød hver uge.

Flere har allerede tilkendegivet, at de gerne vil være med, så andelsbageriet er altså godt på vej mod de 50 medlemmer, som er målsætningen, for at foreningen kan være økonomisk bæredygtig.

I bagermesterens optik er brødfællesskabet det bedste, der kunne komme ud af hans nu lukkede bageri.

- Nu fortsætter det ikke som forretning. Nu fortsætter det som forening, hvor der kan være fokus på fællesskabet og det sjove, og hvor der ikke er risiko forbundet med det, siger Kim Kjeldager, der selv er blevet andelshaver og bagermester i Brødfællesskabet 11/11.

Det er lokalerne her, som fra november skal danne rammerne om Brødfællesskabet 11/11.
Det er lokalerne her, som fra november skal danne rammerne om Brødfællesskabet 11/11.
Foto: Sofie Kyed

Medlemmerne kommer fra hele Thy - lige fra Thisted, Hanstholm og Østerild til Hørdum, Stenbjerg og Vorupør.

Nogle har erfaring med surdej og komplicerede bageteknikker, mens andre - som formanden selv - blot har lyst til at lege og lære i køkkenet.

- Vi ved ikke særlig meget om brød, men det her med at gøre noget sammen er bare vildt meningsfuldt, siger Brødfællesskabets formand Mathias Krogsgaard Nielsen. 

Andelsbagerne flytter i nye lokaler i Hanstholm første november og forventer at starte bageriet fra midt november. Der er stadig plads til nye andelshavere. 

2:17
50 amatørbagere skal skiftes til at bage frisk brød til hinanden hver uge