Kæmper mod hollandske bomtrawlere: Nu kommer der ens regler

Fiskerne i Hanstholm glæder sig over, at de hollændere, der fisker med bomtrawl, i fremtiden får samme kontrol som danske fiskere.

Foto: Katrine Fuglsang, TV 2

Igennem flere år har danske fiskere i skarpe vendinger kritiseret, at hollandske fiskere med bomtrawl ødelægger havbunden og miljøet for fiskene, når de slæber trawlets jernkæder over bunden og stenrev.

Det er et positivt skridt i den rigtige retning

Jan Hansen, formand, Hanstholm Fiskeriforening

Ifølge de danske fiskere efterlader hollænderne sig et spor af døde fisk, når de har været forbi.

Men nu er der hjælp på vej til de danske fiskere.

Efter lang tids forhandling har hollænderne ændret loven, så de fra 1. april skal registrere hvert træk i logbogen og melde deres samlede fangster, når de sejler fra et farvand til et andet. 

Læs også Fiskere smadrer kaffebord - 'bomtrawlere smadrer Skagerrak'

Dermed bliver de hollandske fiskere underlagt de samme regler som danske fiskere.

- Vi skal passe på vores fisk og vores fiskere. Det her har været et problem igennem flere år, så jeg er rigtig glad for, at min hollandske ministerkollega har lyttet, og at vi nu har sikret, at fiskeriet fremover kommer til at fungere på lige vilkår, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Hanstholmfiskere: Skridt i den rigtige retning

Ifølge ministeren giver den hollandske lovændring bedre mulighed for at kontrollere overtrædelser ved kontrol til søs, fordi de skal registrere i logbogen, hver gang nettet har været ude.

Dermed bliver det også nemmere at kontrollere, at en fisker ikke fanger for mange fisk i et farvand, for der efter at sige, at de er fanget i at andet. 

De nye regler vækker glæde blandt fiskerne i Hanstholm.

- Det er et positivt skridt i den rigtige retning, siger Jan Hansen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening til TV MIDTVEST.

- Nu har kontrollen mulighed for at gå ombord og tjekke, hvad de har fanget, så det er positivt, siger han.

Læs også Bomtrawler-krig fortsætter: Politianmeldt for at smadre el-kabel

Næste skridt i kampen mod de hollandske bomtrawlere bliver ifølge Mogens Jensen, at der skal etableres et kontrolpunkt til søs. 

Efter planen skal fiskerikontrollen kunne kræve, at fiskerfartøjer sejler hen til det punkt for at blive kontrolleret. På den måde slipper kontrollen for at sejle rundt og lede efter overtrædelser.

De hollandske bomtrawlere fisker for det meste i Skagerrak, men findes også i Nordsøen.