Jan var indlagt en måned efter elscooter-uheld på træbro - nu kræver han handling fra kommune

Et rækværk kunne have forhindret uheldet, lyder det fra brugeren af el-scooteren. Han bliver bakket op af medlem fra handicaprådet i kommunen.

2:39
Jan Sunesen og hans el-scooter væltede for nylig ned fra træbroen ved Tingstrup Sø. I dag besøger han kun området i godt vejr.
Foto: Marc Killigren Akselsen / TV MIDTVEST

Det skulle have været en tur med frisk luft i regnvejr, men det endte med en månedlang indlæggelse, da Jan Sunesen og hans el-scooter i oktober kørte på træbroen ved den nyanlagte sø Tingstrup Sø ved Thisted. 

Han har været afhængig af sin el-scooter siden han i 2019 fik amputeret sit ene ben, men ved en fejl kommer Jan Sunesen og hans trehjulede el-scooter for tæt på kanten af træbroen under køreturen. 

De to ender med at forcere den lave kant på træbroen og ender i stedet i et vandløb mere end én meter under træbroen. 

- Jeg troede, at jeg havde trukket billetten, lyder det fra Jan Sunesen, der tidligere har fortalt om sit uheld til Nordjyske

Uheldet resulterede i et brækket kraveben og fire brækkede ribben. Både hans ene lunge og leveren blev punkteret.

Tingstrup Sø er en kunstig sø. Den og det tilhørende vådområdes primære formål at mindske udledningen af kvælstof til Limfjorden.
Tingstrup Sø er en kunstig sø. Den og det tilhørende vådområdes primære formål at mindske udledningen af kvælstof til Limfjorden.
Foto: Thisted Kommune

Først for nylig er han kommet hjem efter indlæggelsen og genoptræning. Han mener, at uheldet kunne have være undgået, hvis kommunen havde opført et rækværk langs én af broens sider. 

- Der ingen ting, der hindrer, at det sker, lyder det fra Jan Sunesen, der erkender at opmærksomheden et kort øjeblik var et andet sted, da uheldet fandt sted. 

- Det burde ikke kun ske. Der burde være et rækværk og mere sikkerhed. 

Kunne du ikke have været mere forsigtig?

- Jo, helt sikkert. Jeg kunne også have ladet være med at tage herud. Men stien og gangbroen er ikke kun lavet for dem mellem 20 og 40 år. Den skal være for alle, siger han.  

Kan koste liv

Tingstrup Sø blev anlagt som et klimaprojekt mellem 2015-2019. I 2020 begyndte arbejdet med at opføre en sti og tilhørende træbro rundt om søen. 

I den forbindelse blev kommunen anbefalet at opføre et rækværk langs træbroen. 

- Vi har lyttet, men vurderet, at de landskabelige hensyn tæller højere, siger Esben Oddershede (V), der er formand i Teknik- og Miljøudvalget. 

Esben Oddershede (V) er formand i Teknik- og Miljøudvalget (arkivfoto).
Esben Oddershede (V) er formand i Teknik- og Miljøudvalget (arkivfoto).
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Udvalgsformanden peger på, at kommunen heller ikke har sikret Thisted Havn med rækværk. 

- Der er masser af muligheder for at komme galt afsted.

- Der skal tages forskellige hensyn, forklarer han. 

På baggrund af Jan Sunesens uheld vil kommunen nu undersøge, hvilke ændringer der eventuelt skal sættes i værk. 

Men kommunen behøver ikke at bruge penge på en undersøgelse. Så klar er beskeden fra Kristian Petersen, der er medlem af tilgængelighedsudvalget under handicaprådet i Thisted Kommune:

- Det kan koste menneskeliv, advarer han. 

Han håber, at kommunen nu vil opsætte et rækværk. 

- Jeg kender ikke reglerne, men det er ikke godt nok, slutter han.