Ismejerier ændrer navnet på Kæmpe Eskimo - men ikke Premier Is

Premier Is i Thy mener ikke, at navnet 'Kæmpe Eskimo' støder nogen. Men de vil overveje at ændre det, hvis de får henvendelser om det.

Kæmpe Eskimo har en over 100 år gammel historie med rødder i USA. Foto: Screendump fra Premiere Is' hjemmeside

Vaniljeis med solbærsyltetøj dyppet i chokolade - du kender helt sikkert navnet på den is.

Hvor går grænsen? Vi kan jo ændre noget hele tiden, hvis vi skal gøre det nu.

Claus Dahlmann Larsen, direktør

Men flere ismejerier giver nu - som følge af racismedebatten - Kæmpe Eskimoen et nyt navn. Det kommer dog ikke til at ske hos Premier Is i Thisted.

- Vi noterer os og følger debatten, men vi ser slet ikke, at navnet er forbundet med racisme og kan støde nogen. Det er til gengæld et navn, der er forbundet med nostalgi, siger direktør Claus Dahlmann Larsen.

Kæmpe Eskimo er en af Premier Is' bedstsælgere, som har en over 100 år gammel historie.

Ingen henvendelser

Premier Is har ifølge direktøren ikke fået nogen henvendelser, der går på at ændre navnet på isen.

Gør de det, vil han dog ikke udelukke, at de vil overveje det igen.

- Jeg ved ikke, om vi kommer til det. Hvis nogen føler sig krænket eller siger, det er manglende respekt, så gør vi måske. Men det er ikke det standpunkt, vi har nu.

Læs også Daniel besvarer racisme med humor: - Det er lettere end at være sur

Ismejeriet i Thy følger som sagt debatten og også en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside, hvor langt de fleste svarer nej til, at isen skal ændre navn.

- Hvor går grænsen? Vi kan jo ændre noget hele tiden, hvis vi skal gøre det nu. Og hvad med vores isvaffel Amerikaner eller danskvand - skal det så også have nyt navn? siger Claus Dahlmann Larsen.

Det er Hansens Is og Naturli', der ændrer navnet på Kæmpe Eskimo til et andet. Hos Hansens Is får den fremover navnet O'Paya, oplyser de i en pressemeddelelse.

Også det amerikanske isfirma Dreyer's Grand Ice Cream ud ændrer navnet på isen Eskimo Pie, som amerikanerne har kunnet nyde siden 1920.

02:32

I slutningen af juni ændrede perlevirksomheden Hama på Mors navnet på deres hudfarvede perle.

Luk video