Ingen sommerhuse at få: Tyskerne optager dem trods lukkede grænser

Udlejningsbureauerne melder om alt udsolgt over nytår. Problemet er blot, at det er tyskerne, der sidder på reservationerne.

Er man som dansker på udkig efter et sommerhus ved Vesterhavet, hvor man kan holde nytår, så kan man få det meget svært.

Sommerhusudlejningsbureauerne melder om stort set alt reserveret, men der er blot et problem.

Reservationerne er foretaget af tyskere, og lige nu er det meget uvist, hvorvidt tyskerne må rejse ind i Danmark i december.

quoteVi ved jo ikke noget om, om grænsen lukker eller åbner. Det er frustrerende nogle gange.

Charlotte Christensen, marketingsansvarlig, DanWest Ferieudlejning

- Vi ved jo ikke noget om, om grænsen lukker eller åbner. Det er frustrerende, siger Charlotte Christensen, der er marketingsansvarlig hos DanWest Ferieudlejning.

Hos DanWest Ferieudlejning har de 550 sommerhuse, hvoraf 99 procent er udlejet til tyskere over nytåret.

Samme tendens ser de hos Esmark Feriehusudlejning i Søndervig. Her har man også udsolgt henover nytåret.

- Det er primært tyskere. Det er mega frustrerende, siger Thomas Sørensen, der er feriehusudlejer for Esmark Feriehusudlejning.

Problemet er uvisheden om, hvorvidt det bliver muligt for tyskerne at besætte sommerhusene til nytår, eller om de blot går tabt og står tomme.

- Kunne vi bare have en horisont, hvor der i hvert fald ikke bliver åbnet, så kunne vi annullere tyskerne i den periode og udleje til danskerne i stedet, siger Thomas Sørensen.

Det store puslespil

Det er det samme billede, der tegner sig i Thy. Her har de valgt at tage skeen i egen hånd, for de frygter i den grad scenariet, der hedder, at størstedelen af sommerhusene står tomme over nytåret, fordi tyskerne skulle have været der.

quoteVi kunne ikke vente mere, så nu er vi begyndt på det her puslespil.

Jan Brusgaard, indehaver, Feriepartner Thy

- Det er helt grundlæggende en træls situation, siger Jan Brusgaard, der er indehaver af Feriepartner Thy.

Derfor begyndte medarbejderne hos Feriepartner Thy i Vorupør i dag et stort puslespilsarbejde, hvor de ringer rundt til både de danske udlejere og de tyske lejere. Her vil de finde ud af, om både lejer og udlejer kan gå med til at annullere reservationen.

- Vi kunne ikke vente mere, så nu er vi begyndt på det her puslespil. Vi vil høre dem til, om de selv tror på det, eller om de ligesom os mener, at vi bør annullere den. Udlejerne spørger os, om vi så tror, vi kan finde danske lejere, og det mener vi, at vi kan, siger Jan Brusgaard.

Arbejdet begyndte fra morgenstunden, og noget tyder på, at det ikke er spildt arbejde.

- De er ret indstillet på at få dem frigivet, siger Jan Brusgaard.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.