Ildsjæle bag Alive Festival vil have noget at vende hjem til

Arrangørerne af Alive Festival er vindere af Nordjyske Kulturpris 2017. De laver festivalen for at give noget tilbage til Thy - og fordi de ikke kan lade være.

De fire ildsjæle bag Alive Festivalen i Thy vandt torsdag aften den Nordjyske Kulturpris og 100.000 kroner.

Festivalen i Thisted begyndte i en baggård i 2009, og selv om arrangørerne for længst flyttede fra Thy for at studere i København, så kommer de hjem hver sommer for at lave festival.

De kan nemlig slet ikke lade være.

- Det er en vild, nærmest euforisk oplevelse, at skulle se sin festival gå i gang. Vi arbejder 365 dage om året på det her arrangement, og så kulminerer det ligesom i de her tre dage, siger Christian Søndergaard Nielsen, en af arrangørerne bag Alive Festival.

Hvert år siden 2009 har en gruppe eksil-thyboer arrangeret festival lige der, hvor de kommer fra.

- Man kan ikke bare flytte fra Thy og så lade det ligge. Det er området simpelthen for fedt til på sin egen måde, siger Christian Søndergaard Nielsen.

- Vi tog ikke til Thy en hel måned af vores sommerferie og arbejdede, hvis ikke det var fordi, at området betyder rigtig meget for os, og vi vil gerne give det et skub på vejen, siger Mathias Brander Skovsted, en af de andre arrangører af Alive Festival.

Dyrker lokalområdet og rødderne

Med Alive Festival forsøger arrangørerne at være et alternativ til alle de andre festivaler.

- Vi kommer ud til Klitmøller, og vi kommer ned til Limfjorden, og i sommer var vi også ude på en bondegård. Det handler om at bruge det område, vi er i, som er unikt for Thy, og som ingen andre festivaler ville kunne byde på, siger Christian Søndergaard Nielsen.

Mange lokale bands har slået deres første live-akkorder an på festivalen. Men også mere etablerede navne spillede der, før de blev rigtigt kendte.

- For eksempel havde vi MØ, før hun blev rigtig stor. Der spillede hun nede i gården foran 700 mennesker eller sådan noget, fortæller Mathias Brander Skovsted.

Næste år har festivalen 10-års jubilæum. Det hele startet af en gruppe unge med udlængsel og en smule hjemve.

- Vi er mange, der har haft en fantastisk ungdom og et fantastisk kulturliv her i vores gymnasietid og så videre, og det vil vi gerne fejre. Vi vil gerne sørge for, at vi har noget at vende tilbage til og mødes med vores venner om, siger Mathias Brander Skovsted. 

Ildsjælene bag Alive Festivalen i Thy vandt torsdag aften Nordjyske Kulturpris og 100.000 kroner.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.