Hun ville ikke være mor: Blev steriliseret som 27-årig

Anne Stenkjær har vidst hele livet, at hun ikke skulle være mor. Derfor blev hun steriliseret i en alder af 27 år.

Hun er 15 år og går tur med sin far. Han siger, at han vil vædde på, at inden Anne fylder 30, har hun et barn.

Anne siger, at de kan godt vædde 10.000 kr. på, at det har hun ikke.

I dag er Anne Stenkjær 33 år gammel og går forbi babytøjs-butikkerne på strøget i Thisted uden barnevogn.

Hun har vundet væddemålet, men mest af alt har hun vundet retten til at bestemme over sin egen krop.

Anne har definitivt fravalgt titlen som mor. For seks år siden blev hun steriliseret, og hun viser med stolthed et lille ar frem lige under navlen.

Anne Stenkjær viser stolt sit ar frem lige under navlen, da det er hendes bevis på, at hun er fri.
Anne Stenkjær viser stolt sit ar frem lige under navlen, da det er hendes bevis på, at hun er fri.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hun kalder det sit trofæ – det synlige bevis på, at hun er steriliseret og er fri til at være det menneske, hun nu engang er.

- Det har altid være soleklart for mig, at jeg ikke vil have børn. Jeg er sådan en personlighed, der har brug for meget alene-tid.  Jeg kender mig selv og ved, jeg vil trives bedst med bare at være mig, understreger Anne Stenkjær.

I serien ”Familiekabalen” på TV MIDTVEST i aften fortæller pigen fra Thy om den kamp, hun måtte igennem for at blive steriliseret.

- Sterilisation er den mest sikre præventionsform, men hver gang jeg bragte det på bane hos min læge, blev jeg lukket ned.  Jeg oplevede, at lægerne ikke engang ville diskutere emnet med mig, fordi jeg var for ung og nok vil ændre mening ifølge dem, fortæller Anne.

Hendes mor hjalp hende med en kontakt til en kvindelig læge, der er feminist, og herfra gik det hurtigt med en forundersøgelse og efterfølgende operation på sygehuset i Nykøbing.

- Da jeg vågnede, og lægen sagde til mig, at operationen var gået godt, var jeg simpelt hen så lettet, at jeg stortudede og grinede på samme tid. Det var en fantastisk følelse.

Anne Stenkjær var 27, da hun blev steriliseret. Dengang skulle man være 25. I dag er lovgivningen ændret, og aldersgrænsen sat ned til 18 år. 

Her kan du høre, hvorfor hun valgte at blive steriliseret i stedet for at bruge anden prævention. 

Nu er thyboen i gang med at skrive en oplysningsbog om emnet. Den manglede hun i høj grad, da hun selv gennem tre år forgæves løb lægerne på døren.

I dag har hun fået lige præcist det liv, hun gerne vil have:

- Siden sterilisationen er jeg blevet et meget mere roligt væsen. Slet ikke så hysterisk som jeg var før. Angsten for at blive uønsket gravid er væk, forklarer Anne, der tilhører en voksende gruppe af frivillig barnløse i Danmark.

Hun er netop blevet single efter otte år i et forhold og understreger, at det ikke hendes fravalg af børn, der er årsag til bruddet. Eventuelt nye bejlere får klar besked:

- Jeg er sådan en, der heller ikke kan med bonusbørn. Jeg vil have en partner, der er helt fri. Så jo for mig bliver det ikke helt nemt. 

 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Livsstil.