"Hovedstad" fylder 500 år: - Her har vi altid skullet klare os selv
Et særligt mærkat, og senere en havn, blev helt afgørende for hovedstaden i Thy - og hele områdets udvikling, mener lokal arkivar og forfatter.
Med sine omkring 13.500 indbyggere er Thisted i dag områdets største by.
Men i mange år, efter byen blev til i middelalderen, var den, ifølge Dansk Center for Byhistorie, mest af alt en stor landsby, med spredte gårde.
Indtil den gamle by i det nordlige Thy fik en ny titel: Købstad.
Det mener man er sket ved lov tilbage i 1524, og derfor er byen i disse dage på den anden ende for at fejre hele 500-års jubilæum som købstad.
Og ifølge Orla Poulsen, som er arkivar hos Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune og forfatter til en bog om byens historie, er det helt bestemt noget at fejre.
- Hvis ikke man fik de købstadsrettigheder, så havde Thisted nok ikke været der i dag, siger han.
Den særlige by med særlige privilegier
At Thisted i 1524 blev købstad betød, at byen fik det lovmæssige privilegie at blive handelsby. Fra da af og indtil 1857 var det kun lovligt at drive handel og håndværk inde i købstæderne.
I Thy blev det Thisted, som fik det særlige mærkat. Selvom det under reformationstidens rystelser blev truet af protestanter, som ville bygge en ny købstad i Hovsør øst for Thisted, så endte kong Christian d. 3. med at slå fast, at Thisted var købstaden i Thy.
Men selvom byen blev købstad var det først i 1800-tallet, da der blev anlagt en havn ud mod Limfjorden, at handlen for alvor gik i gang, og byen gik i vækst.
Det gav nye muligheder for Thisteds udvikling, og i 1866 var Thisted den førende søfartsby i den vestlige Limfjord.
- Det er en dynamo for hele området. Det at man får rettighederne gør, at det vokser sig til en by hvor handlen foregår – det er der udviklingen kommer til at ske, og på den måde, bliver den dynamoen for hele Thy, siger Orla Poulsen.
Måtte selv skabe sin succes - ligesom i dag
Der er stadig handel på mange af de gader, som blev grundlagt, da byen blev til købstad.
På mange måder, mener Orla Poulsen fra Lokalhistorisk Arkiv, at Thisted har skullet klare sig selv og skabe sin egen succes, især i kraft af sin geografiske placering.
- Den industri, der kommer i Thisted, er ved hjælp af lokale råvarer og forarbejdning af landbrugsvarer – der kommer ikke noget ude fra og hjælper. Vi har stadig i dag virksomheder, som for eksempel Premiere Is, som har rod i det her gamle samfund, hvor man klarer sig selv, siger Orla Poulsen.
Skabertrangen og evnen til at klare sig selv, mener han stadig er kendetegnende for Thisted - og for Thy i det hele taget.
- Der var jo ikke andet at gøre i Thy, og sådan er det stadig i dag, vi har masser af iværksættervirksomheder, for thyboerne er gode til at skabe noget selv, mener Orla Poulsen.
Og derfor er der meget at fejre i disse dage i Thisted. Ikke kun at byen for 500 år siden blevet købstad, men også thyboerne i det hele taget.
- Vi fejrer også vores identitet som thyboer, og klapper os selv på skuldrene. Der er meget at være stolte af, siger Orla Poulsen.
Vil du lære mere om købstadens historie?
Se en video fra Lokalhistoriske Arkiv i Thisted Kommune her.