'Hold da kæft mand': Kunstnerhus i Lildstrand får én million kroner

Den gamle købmandsgård i Lildstrand skal blive til et kreativitetshus for kunstnere. Det projekt er nu blevet støttet med én million kroner.

Den lille by Lildstrand i det nordlige Thy har fået en ordentlig pose penge, så de i fremtiden kan huse kunstnere og vandrere.

quoteHold da kæft man. En million er mange penge, og jeg bliver rigtig glad og stolt. Det er sgu fedt.

Carsten Krog Pedersen, bestyrelsesmedlem i Kreativitetshuset

Det står klart efter, at projektet 'Kreativitetshuset' har modtaget en million kroner fra Realdanias kampagne 'Underværker'. En kampagne, der hjælper ildsjæle med at realisere projekter.

- Det er først nu, når du spørger mig, at det går op for mig. Hold da kæft man. En million er mange penge, og jeg bliver rigtig glad og stolt. Det er sgu fedt, siger Carsten Krog Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i Kreativitetshuset.

Omdrejningspunktet for projektet er den gamle købmandsgård i Lildstrand fra 1934. Pengene skal gå til at renovere huset, så det i fremtiden kan blive et kulturelt samlingssted, hvor kunstnere kan komme og få inspiration og ro fra naturen.

Derudover skal der også være plads til besøgende i byen, der vil lære at lave kunst.

- Det er et hus, som skal kunne lejes ud til vandrere og til andre, som vil lave projekter. Vi forestiller os, at der kommer nogle kunstnere, som vil lave kurser, hvor man kan bruge værkstederne til arbejde og værelserne til at overnatte i, fortæller Carsten Krog Pedersen.

Nu begynder det hårde arbejde

Kreativitetshuset er en del af et større projekt, hvor de nordligste thyboer ønsker, at Nationalpark Thy skal gå helt op til Bulbjerg. Lige nu er nationalparkens grænse ved Hanstholm.

Det er projekter som Kreativitetshuset, der skal trække flere besøgende til byen, så den gamle fiskerby kan blive et trækplaster. Sidste år modtog den lille by også en million kroner fra Realdania til en andet projekt, og nu sker det altså igen.

Selvom bestyrelsen troede på projektet, havde den alligevel ikke regnet med at få en million skænket af Realdania.

- Jeg havde ikke troet på det, men vi tænkte ikke over, hvor mange penge vi havde brug for i starten. Vi tænkte kun på, at det var et sjovt og fedt projekt, som vi skulle lave. Derefter finder vi ud af, at det kræver en del penge, men jeg er stolt af, at vi er nået så langt, fortæller Carsten Krog Pedersen.

Langt var Kreativitetshuset kommet allerede inden Realdania bidrog med en million kroner. Projektet havde selv indsamlet 900.000 kroner gennem folkeaktier. Det var nok til at købe den gamle købmandsbutik, men det er nu, at det hårde arbejde begynder, ifølge bestyrelsesmedlemmet.

- Det er nu, vi rigtig skal til at bruge kræfter. De sidste to år har kræfterne været brugt omkring et bord, og nu er det mere praktiske kræfter, der skal bruges. Huset skal renoveres, og vi skal have nogle til at styre huset og drive hjemmeside.

Der mangler stadig omkring 400.000 kroner, før alle pengene til ombygningen er i hus. Foreningen bag Kreativitetshuset forventer alligevel, at de første kunstnere kan komme til at arbejde i huset i løbet af 2021.

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.