Høfde og klitter slides op af vand og bølger: - Det er i 11. time

Jørgen Andersen mener, at hvis ikke der bliver gjort noget nu, vil turisterne ikke komme.

- Høfden smuldrer! Over halvdelen af den er væk!

Kommunalbestyrelsesmedlemmet Jørgen Andersen (K) taler med store bogstaver, når han taler om høfden, der også kaldes "Prøven" i Nr. Vorupør.

"Prøvens" sten er ikke i høfde-form længere, og kysten bliver nedbrudt af vandet og bølgerne. Jørgen Andersen vil have byrådet til at skride ind nu inden hele stranden forsvinder. 

- Problemet er, at høfden, også kaldet "Prøven", forsvinder ned i dybet. På grund af det kommer vandet højere op, og vi mister en masse af vores klitter. Det må være oplagt, at der tages hånd om det, og det er Thisted Kommunes opgave, fortæller lokalpolitikeren.

Jørgen Anders er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Thisted Kommune.
Jørgen Anders er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Thisted Kommune.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Men ifølge det konservative kommunalbestyrelsesmedlem er der ikke penge til en renovation af høfden i øjeblikket, men det, mener han, at der burde være.

- I indeværende år er der ikke afsat nogle penge til det, men som du kan se, så ligger efterladenskaberne fra 2. Verdenskrig ude i vandet. De lå 75 meter oppe i klitterne, da jeg var dreng. Det gør de ikke længere. Jylland bliver mindre, siger han.

Det skal være nu

Thy har været godt besøgt af turister de sidste mange år, og Jørgen Andersen er bange for, at de ikke kommer, hvis udviklingen på stranden i Nr. Vorupør fortsætter.

- Hvis klitterne forsvinder, så har vi ikke noget at tilbyde vores turister. Nu har vi også nationalparkscentret, der snart bliver indviet. Det kan jo ikke være i nogens interesse, at det her fortsætter.

Det har været nok snak for nu. Jørgen Andersen vil se handling i byrådet.

- Jeg mener, at det er i 11. time nu. Man kan ikke vente flere år. Så er der hul igennem klitterne. Det kan ikke udsættes.

"Prøven" blev anlagt i 1937, og den blev senest renoveret for ti år siden.

"Prøven" er en lille højde, der har beskyttet stranden, som Jørgen Andersen kalder Thys bedste, til højre for høfden.
"Prøven" er en lille højde, der har beskyttet stranden, som Jørgen Andersen kalder Thys bedste, til højre for høfden.
Foto: Google Maps