Høballer selvantændte - kunne være gået helt galt

En landmand ved Thisted opdagede i tide at der var gået ild i nogle mini-bigballer i en lade med kreaturer. Høballerne var formentlig selvantændt.

Arkivfoto Foto: Arkivfoto af Daniel Mikkelsen

En hø- eller halmballe kan udvikle ild af sig selv, hvis stråene ikke har været ordentligt tørre, inden de blev presset.

Det var formentlig det, der skete i dag, da en landmand syd for Thisted i morges opdagede at der var ild i nogle høballer inde i en lade, hvor der også gik kreaturer.

- Vi fik anmeldelsen 8.25 og var på stedet ti minutter senere. Da var landmanden allerede igang med en vandslange og kreaturerne var lukket ud, forklarer indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Lars Enevoldsen.

Fugt i midten kan udvikle varme

Kort tid efter fik brandvæsenet kontrol over ilden, som ikke nåede at sprede sig til selve bygningen. Der var cirka 30 minibigballer i laden, som brandvæsenet kørte ud på marken, hvor de, der var ild i, blev splittet ad og slukket efter.

- Det, der kan ske er en kemisk proces, hvor bare en smule fugt inde i høballen kan gøre at der udvikles varme inde i midten, hvorefter ballen kan selvantænde. Så det er meget vigtigt at høet er helt tørt, inden man presser det, understreger indsatslederen.