HF-succes i Cold Hawaii: Rekordmange gennemfører surflinje

Flere studerende på HF Cold Hawaii gennemfører den toårige uddannelse end mange andre steder i landet, og de gør det med højere karaktergennemsnit.

Det har vist sig at være en succes at kombinere HF med surfing i Klitmøller. Rekordmange gennemfører den toårige uddannelse, og de gør det med højere karaktergennemsnit.
Det har vist sig at være en succes at kombinere HF med surfing i Klitmøller. Rekordmange gennemfører den toårige uddannelse, og de gør det med højere karaktergennemsnit.
Foto: HF Cold Hawaii

De kan noget med surfing i Thy, også når det kommer til at få unge til at gennemføre en HF-uddannelse.

Langt flere studerende på HF Cold Hawaii-linjen, en særlig surflinje, på Thy Mors HF & VUC gennemfører den to årige HF-uddannelse end mange andre steder i landet.

- I en ordinær HF-klasse er frafaldet på landsplan cirka 25 procent, mens den hos os var 11 procent i 2016 og 6,6 procent i 2017, og det tal er vi selvfølgeligt godt tilfredse med, siger vicerektor Erik Dose Hvid, HF Cold Hawaii.

Også karaktergennemsnittet på HF Cold Hawaii er højere end andre steder.

- Vi ligger en-to karakterpoint højere i gennemsnit, og det er selvfølgelig også noget, der pynter på et afgangsbevis fra skolen, siger Erik Dose Hvid.

Stærkt sammenhold

På HF Cold Hawaii bor de studerende på et surfkollegie i Klitmøller, og det er ifølge surf- og kollegie-ansvarlig, Claus Jokumsen, en af årsagerne til, at det går godt med eleverne på uddannelsen.

- De studerende er sammen om alt fra madlavning til rengøring, og de er næsten lige så tætte på hinanden, som de ville være på deres forældre, hvis de boede hjemme. De passer på hinanden, støtter hinanden og trækker hinanden op, når det bliver svært ind imellem, siger Claus Jokumsen.

Han peger på, at det bedre karaktergennemsnit på surflinjen blandt andet hænger sammen med megen fysisk aktivitet.

- Der findes en lang række undersøgelser, der fortæller, at elever, der er fysisk aktive, også har en bedre indlæringsevne, siger han.

Ikke nogen badeferie

På HF Cold Hawaii bliver der ikke surfet døgnet rundt. De studerende skal igennem et normalt HF-pensum.

- Den eneste forskel er, at vi har nogle muligheder for at rykke undervisningen rundt, hvis der pludseligt er usædvanligt gode bølger. Det sker ind imellem, at vi gør det. Men det er langt fra hverdagskost. Der er jo gode bølger i Cold Hawaii det meste af året - morgen, middag, eftermiddag og aften, siger Claus Jokumsen.

HF Cold Hawaii sendte for en lille måneds tid siden 18 nyudklækkede studenter videre - en student færre end da de startede for to år siden.

HF Cold Hawaii optager elever hvert år inden 1. marts, og der er studiestart midt i august.

27:07
TV MIDTVEST besøgte surflinjen i 2015. Du kan se eller gense indslaget her.